Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu-Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen etkinlik Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Durmuş ali Çarkacı, Karapınar’ın Çölleşme ile mücadelesinin dünü ve bugünü hakkında bilgiler verdi.

Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Karapınar'da toprağın öneminden, tarım ve hayvancılığın gelişmesinden ve ilçe otonomisinden, enerji kaynakları ile adından söz edilen ve yıldızı parlayan bir ilçe olduğunu söyledi.

 Daha sonra kürsüye gelen Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şahin, Toprak hepimizi kucaklayacak kadar sınırsız üzerinde ve içerisinde milyarca canlıyı barındıracak, besleyecek kadar cömerttir dedi.

Toprak, yaşamın ta kendisi ve insanoğlunun geçmişi ve geleceği olduğunu belirten Şahin Şunları ifade etti:

“Toprak sayesinde dünyada insanlara besin üreten 3 bin bitki türü bulunmaktadır. Bu besin bitkilerinin %15’lik kısmı dünya nüfusunun %90’ının beslenmesini sağlamaktadır. İnsan beslenmesi için verimli topraklara ihtiyaç vardır. Tarımsal faaliyetlerde esas olan toprak verimliliğidir.

Her ne sebepten olursa olsun, toprakların verimliliği kaybedilmeye başlanıldığında yaşamda sekteye uğrar. Bugün dünya nüfusu artmaya devam ederken, verimli tarım arazileri de hızla azalmaya devam ediyor. Tarım alanlarının amaç dışı kullanımı, ormansızlaşma, çayır ve meraların tarım yapmak amacı ile açılması yaşadığımız dünyayı küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sorunlarla karşı karşıya getirmiştir.

Toprak vatandır ve ülkelerin gözünde toprakları kutsaldır. Bu kadar çok önemi olan topraklarımız bize emanettir ve hep beraber onu korumalı, korunmasına destek olunmalı ve emanetimize sahip çıkmalıyız” dedi.

Atatürk Ün. Ziraat Fakültesi Toprak Bölüm Başkanı Prof.Dr. Taşkın Öztaş, Toprağın diliyle ilgili sunum yaptı.

Cumhuriyet Ortaokulu Öğrencileri folklor gösterileri sergilediler. Öğrenci Burçin Kolaylı şiir okudu. Ziraat Odası Başkanlığı, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Kar-Yem Fabrikası, TMO, Damızlık Koyun Keçi Yet. Birliği, Sözenler, Zengin Tarım, Ünerler Tarım, Cafe-Key Gözleme, LG Tohum, Halk Eğitim Çini, Sedat Ceyhun Hellagü tarafından hazırlanan Filografi ürenlerince açılan çeşitli stantlar gezildi. En güzel koyun yetiştirici yarışmasında dereceye girenlerden Hüseyin Boztaş, Necati Boztaş, Kamil Boztaş'a ve Anıza ekim yapan çiftçilerden Hamdi Yazgan, İlhan Aydınbelge'ye ödülleri Vali Muammer Erol tarafından verildi.

Ayrıca etkinliğe desteklerinden dolayı sivil toplum kuruluşları adına ödülleri Vali Muammer Erol tarafından Kaymakam Ramazan Yıldırım'a verildi. Tarım Reformu Genel Müdür Yrd. Mehmet Şahin tarafından ödülleri Vali Muammer Erol'a ve Kaymakam Ramazan Yıldırım'a verildi.

Katılımcılara ikramların ardından Arazi gezisinin yapılması ile son eren etkinliğe; Konya Valisi Muammer Erol,Tarım Reform Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şahin, Daire Başkanı Ali Akyıl, Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürü Seyfettin Baydar, Karaman Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Ahmet Haşim Keskin, Atatürk Ün. Ziraat Fak. Toprak Bölüm Bşk. Prof.Dr. Taşkın Öztaş, Karapınar Kaymakamı Ramazan Yıldırım, Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Karapınar ve çevresinden gelen Sivil Toplu Kuruluş Başkanları, Kurum Amirleri, Şube Md. Uğur Erkan, Ömer Sağkaya, Konya Denetimli Serbestlik Müd. Zafer Gün, Sosyolog Ezgi Yiğit, Doğa Koruma Merkezi Tems. Melike Kuş, Konya ve Karapınar TEMA Vakfı Temsilcileri, Muhtarlar Dernek Başkanı Fahri Sağlık ve Mahalle Muhtarları ve çok sayıda vatandaşlar ile diğer misafirler katıldı.