Kutlamalara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kubbettin Arzu, AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Cem Zorlu, Tarımsal Araştırmalar ve politikalar Genel Müdürü Doç. Dr Masum Burak, Bitkisel Üretim Genel Md. Mevlüt Gümüş, Toprak Su Kaynakları Araştırma Daire Başkanı Dr Bülent Sönmez, Konya Valisi Muammer Erol, Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Md. Dr. Aynur Özbahçe, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Md. Hüseyin Onaran, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ceyhan Yalçın, Konya İş-Kur Müdürü, Konya Meteoroloji Bölge Müdürü, Konya Toprak su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyon Müdürü Durmuş Alı Çarkacı, Karapınar Kaymakamı Ramazan Yıldırım Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Konya’daki Karapınarlılar Dernek Başkanı Fikret Danış ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Karapınar’da ki Daire Müdürleri ve Daire Başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Program Emrah Çakıcı sunuculuğunda yapıldı. TAGEM Genel Müdürü Masum Burak konuşmasında şunları söyledi “ Toprak Varsa Hayat var, Toprak ve Su Kaynaklarımız sürdürülebilir olması gerekir, Bizler bunu uygulamak için çaba göstermekteyiz. Vatandaşlarımız toprak ve su kaynaklarımızı bilinçli kullanmaları yolunda bilinçlendirilerek gelecek nesillerimize toprak ve suyumuzu en iyi şekilde bırakmalıyız. 48 Araştırma Enstitülerimizden 18’inde ARGE çalışmalarımız devam etmektedir. İçerisinde bulunduğumuz yerde rüzgâr erozyonu ile mücadelede dünya çapında başarıya ulaşmış bir yerdir. Toprak Bayramımıza katılımlarınızdan dolayı herkese teşekkür ediyorum”dedi

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka konuşmasında şunları söyledi “ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak’ın daveti ve Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğü’nün gayretli çalışmaları neticesinde içerisinde bulunduğumuz Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezinde Toprak Bayramında bulunuyoruz.  Tüm katılımcıları saygıyla selamlıyorum. Nüfusumuz 48.700 4 Belde 14 Köy ve 42 mahalleye hizmet götürüyoruz. 2.639.510 dekar toplam arazimiz, 1.307.510 dekar mera alanı, 1.332.000 dekar ekili arazimiz, 632.000 dekar sulanabilir, 750.000 Dekar kiraç arazimizle 662.624 dekar buğday, mısır, arpa ekimi, 93.672 dekar’da yem bitkilerinden yonca, korunga, slaj mısır ekimi, 23.507 dekar’da Şeker pancarı, patates ekimi, 10.670 dekar’da sebzegillerden Domates, havuç,, sarımsak ekimi, 355000 dekar nadasa, 125.614 dekar ayçiçek, kanola, aspir ekimi yapılmaktadır. Yıllık olarak 1.650 Ton Büyükbaş, 800 ton Küçükbaş et üretimi yapılmaktadır. 80.000 Ton buğday, 50.000 ton arpa, 210.000 ton musur, 114.000 ton yonca, 50.000 ton Ayçiçeği, 170.000 Ton slajlık mısır üretimi yapılmaktadır. Küçükbaş koyun 372.300, keçi 20.750, Büyükbaş 64.000, İnek sütü 108.000 Ton, koyun sütü 5.420 ton, günlük 300 ton süt işlenmektedir. İmar planlarımızda yeşil alanların tamamı ağaçlandırıldı. Toplam yeşil alan 1.046.020 M2 olup, merkezde kişi başına 32 M2 yeşil alan düşmektedir. Ağaç ve çevre sevgisi ilçemizde gelişmiş ve bakabileceğimiz kadar fidan dikimlerine devam edilecektir. Bizlerde yeşilliği seviyoruz. Hiçbir fidanımızı cami avlusuna terkedilmiş çocuk misali bırakmayacağız. Hepsinin bakımını ve sulamasını yapmaktayız. Saygılar sunuyorum”dedi

Konya AK Parti Milletvekili Prof.Dr. Cem Zorlu “ 11-17 Haziran 2014 Toprak Haftası etkinlikleri programı kapsamında 15 Haziran 2014 günü’de “Toprak Bayramını” kutlamak için erozyonla mücadelede dünyaya örnek olan Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi sahasında bir araya toplanmış bulunuyoruz. Toprak varsa hayat var, su varsa hayat var, yaşam var, toprağımıza ve suyumuza gözümüz gibi bakmamız ve israf etmeyerek bilinçli, bilgile tarım ve sulama yapmalıyız. Bu programı hazırlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne, Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğüne teşekkür ediyorum. Çok anlamlı bir bayram. Topraktan geldik, toprağa döneceğiz. Bundan dolayı toprağımız bizim gıdamızı veriyor. Toprağımıza ne kadar övgüler söylesek az bile. Bilinçli sulama, bilinçli tarım uygulanarak gelecek nesillere toprağımıza, suyumuza zarar vermeden teslim etmemiz gerekir”dedi

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ülkemiz son 10 yılda büyük değişim ve dönüşüm yaşadı. Hayatımızın her alanında bunu görüyoruz. Toplu taşımadan, toplu ulaşımdan, eğitimden, sağlıktan, alt yapıdan, toplu konuttan hayatımızda son yılda büyük değişiklikler oldu.

Bu değişiklikleri tarım alanında da yaşıyoruz, son 10 yılda üretimde verimlilikte ihracatta çok büyük artışlar olmuştur.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye, tarımda dünyada 11. sıradan 7. sıraya, Avrupa'da 4.'lükten 1.'liğe geldi. Hem 75 milyon nüfusumuzu besliyoruz, hem 35 milyon turistimizi besliyoruz, 18 milyar dolar da tarımsal ihracat yapıyoruz” dedi.

10 yıl önce tarımda gayrisafi milli hâsılamız 23 milyar dolardı, bugün 63 milyar dolara yükseldi diyen Bakan Yardımcısı Arzu,”2002 yılında Türkiye tarımda 11. sıradayken bugün 7'nci sırada. Avrupa'da 4'üncü sıradayken, bugün birinci sırada. 10 yıl önce tarımda gayrisafi milli hasılaımız 23 milyar dolardı, bugün 63 milyar dolara yükseldi. Yine 10 yıl önce tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardı, bu sene itibarıyla 18 milyar dolar  “ diye konuştu.

Protokol Üyeleri ve katılımcılar Yeni oluşturulan doğa okulunu gezdiler. Rüzgâr tünelinde erozyon katılımcılara gösterildi. Protokol üyeleri hep birlikte “Örnektepe” bölgesini gezdikten sonra erozyon sahasındaki proje alanlarında inceleme yaptı. Gındam mevkiinde ise Soma şehitleri için 301 fidan toprakla buluşturuldu. Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi binası salonunda ise geçmişten günümüze kadar yer alan fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi gezildi. TÜBİTAK Destekli “Rüzgârda Uçuşan Topraklar” konulu projeye katılanlara ödülleri verildi. Ayrıca İstanbulda ki Karapınarlılar Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sezer’e gındam mevkiindeki ağaçlandırma nedeniyle Bakan Yrd.  Gutbettin Arzu arafından erozyonla mücadele tablosu ödül olarak verildi.

Daha Sonra Belediye Başkanı Mehmet Yakayı Makamında ziyaret eden Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet Karapınar’la ilgili bilgi alışverişinde bulunarak sorunları dinledi, bundan sonra Karapınar AK Parti İlçe Teşkilatında İlçe Başkanı Nadi Tartan ve Yönetim Kurulu Üyelerine ziyaret eden Bakan Yrd. Burada da ilçe sorunlarını dinledikten sonra Karapınar’dan ayrıldı.