Ancak Karaman- Ereğli- Karapınar havzasında kalorisi çok düşük 1 milyar 830 milyon ton zengin linyit yataklarının bulunması üzerine bu bölgelerde 5 bin 400 megavatlık güç üretecek termik santrallarının kurulması için hazırlıklar yapıldığı öğrenildi.  2014 yılında Konya- Karapınar- Karaman- Akçaşehir havzalarında linyit ocağı kurulması için 3 kömür ocağına ruhsat verildiği, Karaman- Akçaşehir'de kurulacak kömür santrallerinin yeraltı sularını kurutacağı ve olumsuz etkileyeceği, Karapınar kapalı havzasında yapılan tarımın olumsuz zarar göreceğini savunan bölge halkı ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için Konya Birinci İdare Mahkemesine başvurdu.

Bilirkişi ÇED raporunu eksik buldu. Mahkemece Yürütmeyi Durdurma Kararı verildi. Şöyle ki;

Bilirkişi incelemesi maden üretim projesinin madencilik uygulamaları açısından kabul edilebilir olmadığını belirterek ÇED olumlu kararını Yeraltı Suyu, Tarım ve Hayvancılık hususlarında sakatlayıcı nitelikte buldu. Bilirkişi incelemesini dikkate alan Konya Birinci İdare Mahkemesi ÇED Olumlu Kararını Hukuka aykırı bularak ÇED Olumlu Kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararını verdi.

Karapınar'da bulunan 1.8 milyar tonluk linyit rezervini elektriğe çevirmek için 5 bin 870 mefavat kurulu gücünde termik santral kurulması gündeme geldiği ve Türkiye'nin şu anda kömürdeki kurulu gücünün 12 bin 50 MW olduğu gözönüne alındığında yatırımın büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir. Diğer termik santrallerin ürettiği toplam elektriğin yarısını tek başına üretebilecek santral çevre açısından çok kırılgan bir belgede faaliyet gösterecektir. Ülkesinde Çin'dan gelen tozlarla rüzgar erozyonu endişesi taşıyan Japonya 2006 yılından bu yana TEMA Vakfı'nın bu bölgedeki çalışmalarına destek veriyor. Bu çalışmalar neticesinde yörede çölleşme ve erozyonla mücadelede önemli kazanımlar elde edilerek halk hastalıktan, göçten, açlık ve yokluktan kurtulmuş oldu.

Mahkeme Kararında bilirkişi raporu okunduğunda " ÇED Olumlu Raporunun" eksiklik ve yalnışlıkları bariz  ortaya çıkmaktadır.

Vatandaşlarımız çevrenin ve doğanın kirletilmemesini, Toprağının elden gitmesini, yeraltı sularının bitmesini istememekte ve Termik Santralın kurulmasıyla bu bölgenin ateşe atılması demek olacaktır denmektedir.