GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Konya İl Müdür Yrd. Orhan Tat, İlçe Tarım Müdürü Tayfun Gökçe, Gıda Mühendisi Atilla Tokgöz, Veteriner Hekim Alper Topbaş ile Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı K.Yaşar Yükseler, Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı süt üreticilerine, süt taşıyıcısı, toplayıcısı ve dağıtıcılarına yönelik olarak kendi dallarında açıklamalı bilgiler verdiler.

Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yrd. Orhan Tat bu konuda şunları söyledi,

“ Toplama merkezi, sütte bulaşmayı önleyen bir şekilde tasarlanmalı ve işletilmelidir. Sütü soğutmak için soğutma ekipmanları veya uygun ekipman olmalı, eğer süt toplama merkezinde depolanıyorsa, soğuk depolama teçhizatlarına sahip olmalıdır. Eğer süt depolama merkezinde arındırılıyorsa separatör veya sütü fiziksel arındırmaya uygun başka aletler olmalıdır.

Sütün hijyeninin olumsuz yönde etkilenmemesi için toplama merkezine personel ve araçların girişinde yeterli önlemler alınmalıdır. Özellikle toplama merkezine giriş; gübre, silaj vb. den temiz olmalıdır.

Süt toplama/ taşıma işlemleri, hastalığa neden olan patojen mikroorganizmaları süte geçirme riski olan kişiler tarafından yapılmamalıdır.

Süt toplayıcısı/ taşıyıcısı çiğ süt hijyeninin korunması konusunda yeterli eğitimi almış olmalı, temiz kıyafet giymelidir. Kirlenmiş kıyafet ve ayakkabılar, çalışmaya devam etmeden önce değiştirilmeli veya temizlenmelidir. Hayvanların bulunduğu yerlere ve gübre bulunan yerlere toplayıcı ve taşıyıcı girmemelidir.

Sütle temas eden toplama ve taşımada kullanılan güğum, tank, tanker vb. düzgün, kolay temizlenebilen, dezenfekte edilebilen, korozyona dirençli ve insan sağlığı açısından tehlike yaratmayacak, sütün duygusal özelliklerini olumsuz yönde etkilemeyecek malzemeden yapılmış olmalıdır.

Süt taşıma tankerleri süt dışında başka maddelerin taşınmasında kullanılmamalıdır diyen tat. Süt üreticilerine, toplayıcı ve taşıyıcılarına yönelik olarak önümüzdeki günlerde eğitim çalışmalarına ağırlık verilecektir”dedi

Süt Üreticileri, toplayıcıları ve taşıyıcılarının da fikirleri alınıp, çok faydalı bilimsel ve aydınlatıcı bilgilerin verilmesiyle toplantı sona erdi.