Prof.Dr. Hakan Yalçın bu konuda şunları söyledi “ İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) kapsamında, beşinci seviye meslek standartlarına dayalı olarak, işgücü piyasası ile meslek yüksekokulları ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları arasında istihdama yönelik öğretim programlarının geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Bu kapsamda; sanayileşmiş ülkelerde, enerji sektörü için geniş bir istihdam olanağı sağlayan enerji ve elektrik bölümü altında yer alan Yenilenebilir Enerji Teknolojisi Programı, sektörün ihtiyaçları da dikkate alınarak geliştirilmiştir.

Yirminci yüzyıl başında birçok alanda yaşanan önemli teknolojik gelişmeler ve beraberindeki enerji gereksinimi ile kullanılmaya başlanmış enerji kaynaklarının büyük bölümü mevcut vaziyette büyük oranları tüketilmiş fosil kaynaklardır. Yetmişli yıllardaki petrol krizinden sonra bugün katlanarak artan enerji talebi ve rezervlerin tükenmesi nedeniyle alternatif enerji kaynaklarının kullanıma sunulmasının önemi artmıştır. Bu kaynaklardan yenilenebilir enerji türlerinin fosil kaynakların aksine birçok ülkede yerel olarak üretilebilmesi, temiz olması, seçenekleri artırarak enerji güvenliğini sağlaması bu değişimin en önemli noktalarıdır.

Yenilenebilir enerji kaynakları tüm bu avantajlarının yanında çoğunlukla karmaşık teknoloji uygulamaları ve beraberinde nitelikli elaman gereksinimini doğurmaktadır. Jeotermal, rüzgar, güneş, biokütle ve ısı pompası gibi çoğu yenilenebilir enerji kaynağı için önemli potansiyeli olan ülkemizde de bu kaynakların değerlendirilmesi için gereken yetişmiş elaman ihtiyacını Yenilenebilir Enerji Teknolojisi Programı karşılamayı amaçlamaktadır diyen Müdür Prof.Dr. Hakan Yalçın,

Bugün geleceğin de tercihi olacağı düşünülen yenilenebilir enerji kaynakları Pazar için birçok yeni ürünü de beraberinde getirmektedir. Açıkça görülmektedir ki bu konuya zamanında araştırma- geliştirme ve personel yatırımı yapan ülkeler geleceğin öncü üreticileri olacak, ekonomik avantajlar sağlayacaktır. Ülkemiz de mevcut durumda dünyanın en büyük güneş enerjisi toplayıcısı üreticilerindendir. Toplam yenilenebilir enerji potansiyelimiz ülkenin enerji talebinin çok üstündedir.

Karapınar gelişmekte olan bir sanayi bölgesi olmasıyla birlikte Bakanlar Kurulu Kararı ile 8 Eylül 2012 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren ve Karapınar’da Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulması çalışmaları başlatılmıştır. Bu karar uyarınca, çölleşmenin hakim olduğu, tarıma elverişli olmayan 60 milyon metrekarelik bölgede kurulacak tesislerde, güneş enerjisinden elektrik üretimi yapılacaktır. “ Enerji Vadisi” olarak da nitelendirilen bu alanda, güneş enerjisi paneli ya da rüzgar tribünü üretimi yapacak tesisler kurulabileceği gibi, isteyen firma; ABD’deki Silikon Vadisi’nde olduğu gibi yenilenebilir enerji teknolojisi üretimini de bu vadide geliştirebilecektir. Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ne ilk etapta kurulması planlanan güneş panellerinden yılda yaklaşık 124 GWh elektrik üretilmesi önörülmektedir. Ayrıca MTA tarafından 2007 yılında Konya Karapınar sahasında kömür aramaları çalışmaları başlatılmış 4000 Km2 kompilâsyon ve 2750 Km2 detay jeoloji ve sondaj çalışmaları sonucunda ülkemize yeni bir kömür sahası kazandırılmıştır. Sahada kesinleşen görünür toplam rezerv 1.83 milyar tondur. (Bu rezervin 5250 MW gücündeki bir termik santrale yaklaşık 30 yıl yetebileceği düşünülmektedir. Yenilenebilir Enerji Teknolojisi programı mezunlarına yenilenebilir Enerji Teknikeri unvanı vermektedir. Mezunlar sektörde enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı mal üreten kuruluşlarda veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten kuruluşlarda çalışabilirler. Bunun dışında enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edilebilirler. Bu bölümün Karapınar’da açılması hem kurulacak işletmeler hem de mevcut ülkemizde üretim yapan işletmelere elaman yetiştirecek olması açısından çok önem arz etmektedir.”dedi