Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezinde başlayan proje kapsamında çeşitli faaliyetler gerçekleştirilecektir. 12-13-14 Haziran 2014 tarihleri arasında “Rüzgarda Uçuşan Topraklar” konulu proje uygulaması Karapınar’da başlatıldı. 15 Haziran 2014 tarihinde “Toprak Bayramı” ile 17 Haziran 2014 tarihinde “Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü” etkinlikleri Karapınar Çölleşme Erozyon Araştırma Merkezinde devam edecektir.

TUBİTAK tarafından desteklenen “Rüzgârda Uçuşan Topraklar” proje kapsamında Konya sevgi evlerinden gelen öğrenci grubuna erozyon çevre gezisi düzenlendi. Gezi çerçevesinde öğrenciler Örnek tepe, Gındam yaylası ile Proje sahası gezdirildi. Öğrencilere Rüzgâr tünelinde toprağın nasıl erozyona maruz kaldığı gösterildi.

Proje Koordinatörleri tarafından toprak ve sulama konusunda öğrencilere bilgiler verilirken, toprak, erozyon ve ağaç konulu oyun oynandı. Daha sonra öğrenciler gındam yaylasımevkiinde yaklaşık 100 fidanı toprakla buluşurdular.

Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Zeynep Kanat rüzgârda uçuşan topraklar projesinde hedefimiz orta öğretim çağındaki çocuklara erozyonla mücadeleyi ve yapılan çalışmaları anlatarak bilimsel bakış açıcı kazandırıp merak uyandırmak istiyoruz. TÜBİTAK destekli proje kapsamında sevgi evlerinden 20 öğrenciye erozyon önleme sahasında inceleme gezisi ve proje etkinlikleri düzenlendi. Proje kapsamında Karapınar’da çeşitli faaliyetlerde bulunuldu.” dedi.

Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdür Durmuş Ali Çarkacı,yaptığı açıklamada ekinliğin amacının 1960’lı yıllarda yaşanan erozyonun bölgedeki boyutlarını fotoğraflarla ve slayt eşliğinde hedef kitlenin gözleri önüne sermek bu etkinliğin temel amacıdır. Bu sayede Rüzgar erozyonu nedeni ile tamamen çölleşmeyle karşı karşıya kalmış Karapınar’ın yapılan bilimsel çalışmalarla yıllar içerisinde yeniden yeşerdiği gösterilmektedir” dedi.

TÜBİTAK destekli 4004 (2138639 Nolu Proje) kapsamında t.c. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç.Dr. Masum BURAK’ın daveti ile gerçekleştirilen “Rüzgarda Uçuşan Topraklar” projesi kapsamında gelen misafirlere Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyon Müdürü D.Ali Çarkacı ve personelleri gerekli ilgi ve alakayı gösterdikleri görüldü.