BEKLENTİLER OLMADI
Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağı Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinde en iyi teklifi kilovatsaat başına en düşük teklifi 6,99 dolar/cent ile veren Kalyon - Hanwha Grubu kazanmıştı. Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, projeye ilişkin yaptığı açıklamada 450 milyon dolar yatırım maliyeti bulunan Türkiye'nin ilk entegre yerli güneş paneli üretim fabrikası ile Ar-Ge tesisi'nin Ankara'da kurulacağını ve prensipte mutabakat sağladıkları Başkent OSB yönetimiyle tesisin kurulacağı arazi için gelecek haftalarda ön anlaşma imzalanacağını söyledi. Yapılan açıklamanın ardından Konyalılar hayal kırıklığı yaşadı. Güneş paneli fabrikasının Konya - Karapınar yerine Ankara'ya yapılması Karapınar'ın bin kişiden fazla istihdam şansını kaybetmesi anlamına geliyor. Karapınar'a 2 bin hektarlık alana kurulacak güneş enerji santralinin, güneş panellerinin üretileceği fabrikanın Konya - Karapınar yerine Ankara'ya yapılmasının açıklanmasının ardından oda, STK ve ilgili kurumların sessizliğini koruması ise tepki ile karşılandı. Fabrikanın kurulacağı arazinin yeri ile ilgili henüz imzalar atılmamışken Konya'daki kamu kurum yetkililerinin ve ilgili odaların fabrika yerinin Konya'ya yapılması için girişimlerde bulunması bekleniyor.
"BAŞKENT OSB İLE GÖRÜŞÜYORUZ"
Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Ata, Karapınar YEKA güneş projesi kapsamındaki Türkiye'nin ilk entegre panel üretim fabrikasının Ankara'daki Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kurulacağını bildirdi. Ata, proje kapsamında kurulacak ve 450 milyon dolar yatırım maliyeti bulunan Türkiye'nin ilk entegre yerli güneş paneli üretim fabrikası ile Ar-Ge tesisi için prensipte mutabakat sağladıkları Başkent OSB yönetimiyle tesisin kurulacağı arazi için gelecek haftalarda ön anlaşma imzalanacağını söyledi. Sözleşmenin imzalanmasının ardından fabrikanın inşaatı için çalışmalara başlanacağını anlatan Ata, "Yerli entegre güneş panel üretim fabrikamızı Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde kuracağız. Esasen biz entegre bir tesis yatırımı yapıyoruz. Entegre üretim tesisi ingot/wafer fabrikası, güneş hücresi üretim fabrikası ve panel üretim fabrikası olmak üzere üç fabrikadan oluşacak. Fabrikada dünyanın en yüksek teknolojisine sahip güneş panelleri üretilecek. Bu anlamda dünyadaki önemli birkaç tesisten biri olacak. Bu entegre fabrikanın kasım ayında temelini atmayı ve 2018 sonunda panel üretimine başlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
YÜZDE 80'İ YERLİ İSTİHDAM
Karapınar'a kurulacak güneş enerji santrali fotovoltaik teknoloji noktasındaki dünyanın en büyük tek güneş tarlası olacak. 1000 megavatlık olarak planlanan ve yaklaşık 1.7 milyar kilovat saat elektrik üretilecek santral ile 600 binden fazla evin elektriği karşılanacak. 1 milyar doların üzerinde bir yatırım olan Güneş Enerji Santrali 2 bin hektarlık alana kurulacak. Türkiye'nin ilk entegre yerli güneş paneli üretim fabrikası ve Karapınar'a kurulacak güneş enerji santrali tek bir firma tarafından yapılacak. Fabrikada  yüzde 80'i Türk mühendislerden oluşacak şekilde yaklaşık bin kişilik istihdam oluşturulacak. Panellerin önümüzdeki yılın sonuna kadar üretim aşamasına geçeceği belirtilirken, 2019'un ilk çeyreğinde kurulan ilk ünitelerden ise elektrik üretimine başlanacak.
(merhabahaber)