Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İzmir Torbalı'da Durmuş Döven'in sahibi olduğu Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ye ait deponun çatısında kurulan güneş enerjisi panelleri tesisini açtı.
    Yıldız, Konya Karapınar'a dünyanın en büyük güneş tarlasını hizmete açacaklarını belirterek, "Güneşte ilk etapta hedefimiz 600 megawatt. Bunun için 15 kat başvuru geldi. Yaklaşık 9 bin megawattlık müraacat var ve 12 Mayıs'ta da ilk ihalemize başlıyoruz" dedi.
HER YIL 17 MİLYAR EURO
Almanya'nın güneş enerjisindeki kurulu gücü ayakta tutabilmek için her yıl 17 milyar euro sübvansiyon uyguladığını belirten Yıldız, bunun sürdürülebilir olmadığını söyledi. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim böyle bir para verme durumumuz olmaz. 17 milyar euro, 50 milyar TL civarında bir rakam. Biz bırakın kendisini, onda birini, yüzde birini bile ayırmıyoruz, ayıramayız. Önemli bir şey söyleyeyim, İspanya, Portekiz ve Almanya bu tür sübvansiyon politikalarını geri çekme kararı aldı çünkü bunlar sürdürülebilir şeyler değil. Bizim buraya yaptığımız ve finanse ettiğimiz yapı, sürdürülebilir olanıdır. Hem üretici hem de devlet politikaları için."
DÜNYANIN EN BÜYÜK GÜNEŞ TARLASI
Bakan Yıldız, Konya Karapınar'da 3 bin megawattlık bir tesis kurduklarını hatırlatarak, "Dünyanın en büyük güneş tarlası olacak. Bu 60 bin dönümlük yer tarıma müsait bir alan değil. Toprağın yarım metre altında kireç var. Bu nedenle biz bu alanı dünyanın en büyük güneş tarlası yapacağız" dedi.
Bölgeye dünya devi firmalardan çok talep aldıklarını belirten Bakan Yıldız, "Buranın altyapısını TEİ- TAŞ ile birlikte gerçekleştiriyoruz. 3 bin megawattlık bir güneş tarlası kuracağız. Bu da sadece bölgenin ya da Türkiye'nin değil aynı zamanda dünyanın en büyük güneş projesi olacak. Çok iddialı bir proje ama bunu yapabilecek kapasitedeyiz" diye konuştu.
RÜZGAR ENERJİSİNE VURGU
Bakan Yıldız, rüzgâr enerjisinin önemini vurgulayarak, "Türkiye'de yalnızca geçen yıl rüzgârdan elde edilen enerjiyi eğer doğalgazdan elde etmiş olsaydık 600 milyon dolar doğalgaz ithalatı için fazladan para ödeyecektik. 600 milyon dolar önemli bir rakam yani 1.5 milyar liraya yakın bir para ödeyecektik" dedi