Konferansa, Karapınar Aydoğanlar MYO Müdürü Prof.Dr. Hakan Yalçın, MYO Md.V. Murat Çiftçi, MYO Öğretim Üyeleri ve Yerel Yönetimler ve diğer bölümlerde okuyan öğrenciler katıldı.
Ulu Önder Atatürk ve Şehitlerimizin aziz hatırası için bir Dakikalık Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. 
Konferansın açılış konuşması MYO Müdürü Prof.Dr. Hakan Yalçın tarafından yapılarak şunları söyledi. “ Mart ayı sonunda yerel seçimlerden çıkan ülkemizde yerel yönetimler reformuyla başlayan değişim süreci, bir yandan uygulamalar üzerinde tartışmalar yaratırken, öte yandan da özerklik, bölgesel yönetim kapsamlı bir yerinde yönetim gibi konuları da yeniden gündeme taşımıştır. Hizmetin vatandaşa en yakın idari birim tarafından yerine getirilmesi ve bu yolla yönetimin halka yakınlaştırılmasının gereği olarak yerel yönetimlerdeki yeniden yapılanma konusu önem taşımaktadır. Bu sebeple; Prof.Dr. M.Akif Çukurçayır hocamızın değerli vakitlerini ayırarak gelmesinden dolayı teşekkür ediyor ve SÜ Karapınar Aydoğanlar MYO çatısı altında Çukurçayır Hocamızın değerli görüşlerini paylaşacağı ve siz kıymetli öğrencilerimizin de katkılarıyla zenginleşecek olan konferansın verimli geçeceğine inanıyorum”dedi
Konferansı veren Prof.Dr. Mehmet Akif Çukurçayır’ın özgeçmişi; Prof.Dr. Çukurçayır Lisans eğitimini, 1990 yılında Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladı. Yüksek Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesinde 1999 yılında tamamladı. 2010 yılında Profesör olan hocamız halen S.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Kentleşme ve Çevre Sorunları Ana Bilim Dalı Başkanı olup, SÜ Turizm Fakültesinin de Dekanlık görevini yürütmektedir. Çok sayıda kitap editörlüğü ile ulusal ve yerel gazetelerde değerlendirmeleri bulunan, halen Yerel Politikalar Dergisinin editörlüğünü de yürüten hocamızın çalışma alanları; Kentleşme, çevre sorunları, yerel yönetimler, yerel demokrasi, yönetişim, e-devlet, yerel ve bölgesel kalkınma, yerel yönetim reformu konularıdır.
Prof.Dr. M. Akif Çukurçayır öğrencilere yönelik verdiği konferansta şu konuları anlattı. Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma ile ilgili Yerel Yönetim ortak gereksinimler, Anayasa Yaşamın öncesinde ve sonunda Demokrasi için “Okul”, Yerel Yönetimlerin Tarihçesi Tanzimat döneminde Mahalli Meclisler Daire-i Belediye, Şehremaneti- Şehremini, Dersaadet Belediye Yasası ve Belediyeciliğin yaygınlaşması, Cumhuriyet döneminde köy yasası, imece,salma, Belediye yasası, Seçilmiş Başkan, 1973- Teknokrat belediyecilik, 1984 Büyükşehir ve yetki, kaynak güçlendirme, İl Özel İdare Yasası 1987- 3360 Yerel Yönetim Fetişizmi, 2003 Sonrasında Yeniden Yapılanma, Belediye; İdari ve Mali Özerklik, Stratejik Yönetim, Katılımcılık, Performans denetimi, yönetişim, gönüllülük, Kamu mali kontrol kanunu 6360 S.K. 750 bin nüfus şartını zorlamak mı, siyasal bir birim kurmak mı?, Belde yönetimi, alan yönetimi, Mevcut idari kapasite ve yönetim sorunları, Konya örneği hizmet alanı 4 bin km kare’den 41 bin km kareye 584 köy, 168 belde ve 31 ilçe, 2.1 milyondan fazla nüfus, sorunlar eşgüdüm, politika yapım süreci, 30+51 modeli; Mülki idare ve yerel yönetim yapısının bölünmesi, ortak paydalar ve kurumsallaşma sorunu, Demokrasi= denetim+ katılım, nasıl bir dönüşüm insan odaklı Kent gibi konularda örnekler vererek ve anlaşılır bir şekilde öğrencilere Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma konusunu açık ve net olarak izahatlarda bulundu.
Konferans sonunda Öğrencilerin soruları Prof.Dr. M.Akif Çukurçayır tarafından cevaplandırıldı ve akabinde Karapınar Aydoğanlar MYO Müdürü Prof.Dr. Hakan Yalçın tarafından, Konuşmacı Prof.Dr. M.Akif Çukurçayır’a günün anısına plaket takdim edildi ve Prof.Yalçın, şunları söyledi, SÜ Karapınar Aydoğanlar MYO’da ağırlamaktan şeref duyduğumuz saygıdeğer konuğumuz Prof.Dr. Çukurçayır’ın değerli görüşlerini bizler ve öğrencilerimizle paylaştığı için ayrıca teşekkür ediyoruz”dedi
Konferansın sponsorluğunu Yarımoğlu Etli Ekmek salonu sahibi Doğan Yarımoğlu ve Çıtır Simit Zekeriya Coşar yaptı.
Konferans sona erdi.