Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından oğlu ya da eşi askerde olan muhtaç vatandaşlara çeşitli şartları sağlamaları dâhilinde verilen ve düzenli olarak asker kişinin askerde olduğu 15 ay boyunca ilgililerin hesaplarına yatırılan sürekli bir maaş programıdır.

Muhtaç asker ailelerine yardım programı için ilgililer İllerde Valilik, İlçelerde ise Kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmaları gerekmektedir.

Asker Ailelerine Maaş programına, Askere gitmiş/ gidecek olan kişinin, kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve askerlik dolayısıyla dönemsel yoksulluk riski bulunana, fakir ve muhtaç durumda olduğu SYDV Mütevelli Heyeti kararıyla tespit edilen resmi nikâhlı eşi veya anne-babası başvurabilir.

Asker Ailelerine Maaş Programı Başvuru Şartları Şunlardır;

1-Kanunla Kurulu Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) tabi olmamak. (Sosyal güvenceye sahip olmama şartı askerde değil, başvuran kişi de aranmaktadır.)

2- Evlat ya da eşin askere gitmesi nedeniyle dönemsel yoksulluk riski bulunmak ve bunun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından tespit edilmesi.

3- Evde bakım maaşı almıyor olmak.

4- Başvuran asker annesi ise, bu kişinin “Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım programı’ndan yararlanmıyor olması yani ilgilinin SYDV’dan dul maaşı almıyor olması.

Diğer hususlar; Askere giden kişi evli ise programa asker kişinin nikâhlı eşi başvurabilir. Hanede 1’den fazla asker olması durumunda her asker için ayrı ayrı yardım başvurusu yapılabilir. Askere giden kişi bekâr ise başvuru önceliği anneye aittir. Anne hayatta değil ise baba başvuruda bulunabilir. Bekâr askerin anne ya da babası boşanmış ise asker kiminle birlikte yaşıyorsa (anne ya da baba) o kişi başvurabilecektir.

Başvurularda;  Nüfus cüzdan fotokopisi, Muhtaç Asker Ailelerine Yardım Programı başvuru formu ise (SYDV) tarafından verilecektir.

Karapınar SYDV’dan alınan bilgilere göre şimdiye kadar bu programa yüz civarında müracaatın olduğu ve bu yapılan müracaatların yarıya yakın kısmı değerlendirilmiş olup, değerlendirme sonucu 34 başvuru sahibine yardım ödemelerine başlandığı, değerlendirmesi devam edenlerden bu yardıma hak kazanacak olanların maaşlarının ise topluca ödeneceği ve ödemelerin 2 ayda bir 500 TL tutarında olduğu ve (aylık 250TL’ye tekabül etmektedir) ve  PTT’ye ilgilinin hesabına yatırılacağı belirtildi.