Nevruz Bayramı Kutlama programına İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Sami Sağdıç, Nizamettin Tezcan, Okulların Müdürleri, Öğretmen ve. Öğrenciler katıldı.

Sunuculuğunu METEM Okulu Öğrencilerinden Ayşe Sivrikaya ve Esma Bozkurt’un sunuculuğunu yaptığı programda, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından METEM Okulunun Tarih Öğretmeni Abdullah Aydın tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmasında “ Nevruz; yeni gün, yeni yılın ilk günü demektir. Bugün, geceyle gündüzün eşit olduğu, günlerin uzayıp sıcaklıkların artmaya başladığı 21 Mart’a rastlamaktadır. Bu günlerde doğa da uyanıp canlanmaya başladığından Nevruz günleri, baharın da başladığı günlerdir. Atalarımız, yeni bir hayat, yeni bir başlangıç demek olan bu tarihi günü, aynı zamanda Ergenekon’dan çıkış bayramı olarak da kutlamışlardır.

Günümüzde de bu bayram; Nevruz, Sultan Navrız, yeni gün ve çağan gibi çeşitli adlar altında, ancak özü ortak bir yeni yıl ve bahar bayramı olarak kutlanmaktadır.

Türklerde bir tabiat, varoluş, diriliş bayramı niteliğinde olan Nevruz’un ruhi atmosferini ve eksikliğini anlayabilmek için kültürümüzün tozlu ve pek okunmayan eski sayfalarına bir göz atmamız gerekiyor. Hun Türklerinden beri bu coşkuyu Türk Kaanları dualarında, niyazlarında şöyle ifade ediyorlar. Yüce Göktanrı’nın ilk defa gürlediği, yağız yer, altmış türlü çiçeklerle ilkt dega bezendiği, altmış türlü hayvan sürülerinin ilk defa kişnediği ve melediği zaman sen (Türk’ün Atası) yaratıldın.

Bayram; birlikte sevinme, neşelenme ve eğlenme demektir. Bayramlarımız da karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörünün, ulusça bir arada kardeşçe barış içinde yaşama arzusunun, dayanışma ve yardımlaşma duygularının coştuğu sevinç ve kıvanç dolu günlerimizdir. Nevruz, bütün bu güzel duygular yanında yeni ve umut dolu günleri, baharı, bolluk ve bereketi müjdeleyen bir bayram, bir şenlik günüdür.

Bütün bu önemli özellikleriyle Nevruz, Türk Dünyasında 2800 yıldır coşkuyla kutlana gelmiş olup halen de 200 milyonu aşkın Türk topluluklarında sevinç ve neşeyle kutlanmaktadır. Her yıl Manisa’da yapılan Mesir Şenlikleri ile Söğüt Ertuğrul Gazi/ Yörük Bayramları da bu tarihi geleneğimizin yaşayan örneklerindendir.

Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon’dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak “ ortak kültür ocağı’nda binlerce ruhu ısıtacaktır.

Tarihten, Atalarımızdan gelen bu güzel geleneği bu ortak kültür değerimizi sonsuza dek yaşatma ve bize yurt olan doğa ve çevremizi en iyi şekilde koruma bilinç ve arzumuzla Nevruz Bayramını kutluyor ve hepinize sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum”dedi

Daha sonra METEM 9 ve 10. sınıf öğrencilerinden Sebahattin Mavi- Bilge Kaan Nasihatı şiirini, Münife Nur Kurum- Baharda Yaşamak şiirini, Fadimana Önal ve Arzu Büşra Gürbüz birlikte Benim Sadık Yarim Kara topraktır şiirini, Merve Ertan-Cenge Giderken şiirlerini okudular ve katılımcılardan büyük alkış aldılar.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İlköğretim Okulları arasında yapılan Resim yarışmasında birinciliği Atatürk İlköğretim Okulu Öğrencisi Hikmet Bilgeç, İkinciliği ve üçüncülüğü Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencilerinden Melike Birgül ve Yusuf Gezici kazanarak ödülleri İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Sami Sağdıç tarafından verildi.

Şiir Dalında birinciliği Sazlıpınar İlköğretim Okulu Öğrencisi Şeyma Dikmen, İkinciliği Atatürk İlköğretim Okulu Öğrencisi Rukiye Sayar, Üçüncülüğü İslik İlköğretim Okulu Öğrencisi Handan Aktaş kazanarak ödülleri İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nizamettin Tezcan tarafından verildi.

Ortaöğretim Kompozisyon yarışmasında ise birinciliği METEM Lisesi Öğrencisi Büşra Sert, İkinciliği İbrahim Gündüz Anadolu Lisesi Öğrencisi Sümeyye Dilek, Üçüncülüğü METEM Lisesi Öğrencisi Büşra Koyuncu kazanarak ödülleri İbrahim Gündüz Anadolu Lisesi Müdürü Kazım Gür tarafından takdim edilerek Nevruz Bayramı kutlama programı sona erdi.