Sempozyumun üç günü Konya’da, üçüncü günü sempozyum katılımcılarına saat 12.00’de Karapınar’da yöresel saç böreği ile öğle yemeği ikramı ve Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi ile Meke ve acı göle inceleme gezisi gerçekleştirildi.

Konya’da ki sempozyuma, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak ve Genel Müdür Yrd. Dr. Ali Osman Sarı, Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Md. Seyfettin Baydar,  Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı ve Genel Md.Yrd. Mustafa Karagöz, Orman ve Su İşleri Genel Müdürü İsmail Üzmez, Orman Bölge Md. Bekir Karaca, Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyon Müdürü D.Ali Çarkacı ve teknik personelleri, 17 Ülkeden (Burkina, Faso, Burindi, Cezayir, Cibuti, Çad, Fas, Gine, İran, Kenya, Lübnan, Mozambik, Nijer, Senegal, Suudi Arabistan, Tanzanya, Tunus, Uganda) gibi ülkelerden 35 yabancı,152 yerli bilim adamı, araştırmacı ve teknik elamanın katıldığı 2.’nci Uluslararası katılımlı Kuraklık ve Çölleşme sempozyumda Toprak ve Su kaynakları alanında yapılan araştırma ve uygulamaların ortak bir platformda sunulması amacıyla düzenlenen sempozyum; kuraklık, çölleşme ve erozyonla ilgili mevcut durumun, yürütülen projelerin ve ileriye yönelik planlamaların farklı ülke, kurum ve kuruluşlarca değerlendirilmesi hedeflenmektedir.

Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyon Müdürü D.Ali Çarkacı, “ Kuraklık ve Çölleşmeyle Mücadele Uluslar arası Eğitimi Konya ve Mersin’de düzenleniyor.

İlk kez 2009 yılında Amasya’da gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirilen Çölleşmeyle Mücadele konulu Uluslar arası eğitimlerin altıncısı 16-20 Eylül 2014 tarihlerinde Konya ve Mersin İllerinde düzenlenecektir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğince yürütülen ve BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) sekretaryası tarafından desteklenen “Arazi Rehabilitasyonu / Çölleşmeyle Mücadele ve Ormancılık Bölgesel İşbirliği Projesi” kapsamında;

2009 yılında Amasya’da “Havza Rehabilitasyonu Teknikleri”, 2010 yılında Denizli’de “Ağaçlandırma, Erozyon Kontrolü ve Bozulmuş Olan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu Teknikleri”, 2011 yılında Eskişehir ve Manisa’da “Tohum ve Fidanlık Üretim Tekniklerinin Geliştirilmesi”, 2012 yılında Ankara ve Konya’da “ Çölleşme İle Mücadele STK’ların Rolü”,

2013 yılında Mersin ve Konya’da “Çölleşmeyle Mücadele” konulu Uluslar arası eğitim programları başarılı bir şekilde düzenlenmiştir.

Ülkemiz, Bakanlığımız ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliği ile düzenledikleri eğitim programlarıyla çölleşmeyle mücadele çölleşmeyle mücadele ve ormancılık alanında sahip olduğu bilgi birikimini paylaşmak, gerçekleştirmiş olduğu faaliyetleri ve tecrübelerini; Afrika, Orta Asya, Balkanlar ve Orta Doğu Ülkeleri ile paylaşmak ve ülkelerin bu konulardaki kapasitesini artırmak gayesindedir.

Her yıl olduğu gibi yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü işbirliği ile 2.’nci Uluslar arası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu faydalı ve çok başarılı geçtiğini belirten Çarkacı Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma merkezinde de katılımcılar çalışmaları yerinde gördüler”dedi