Seminere, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Fazlı Cankaya, KİGAL Müdürü İbrahim Önal, Öğretmenler, öğrenciler katıldı.

Tarım Orman Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Su İşleri Bakanlığı, Konya Orman Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü, Şube Müdürlüğü, Ereğli Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği elamanlarından Orman Mühendisi LeylaTuğyan, Orman Mühendisi Asım Niyazoğlu, Orman Muhafaza Memurları Bilal Can, Atila Aygör tarafından, Karapınar İbrahim Gündüz Anadolu Lisesi Öğrencilerine yönelik olarak 12.12.2018 Çarşamba günü saat 14.00'de, KİGAL sosyal faaliyetler salonunda Bölgemizde bulunan Endemik Bitki türü olan MEVZEK hakkında bilgilendirme yapıldı.

Orman Mühendisi Leyla Tuğyan tarafından slayt eşliğinde MEVZEK Endemik bitki türü ile ilgili öğrencilere verilen seminerde, Endemik bitkilerinin bölgelere göre dağılımı, endemik bitkilerin ülkelere göre dağılımı, Biyo kaçakcılık nedir?, Biyo korsanlık, ülkemizden en çok kaçırılan türler, ülkemizden en çok kaçakcılık yapan ülkeler, biyolojik çeşitliliğin faydaları, biyolojik çeşitliliğin dengesi, biyolojik çeşitlilik dengesi bozulduğunda neler olabileceği, yasal mevzuat, biyo kaçakçılık nasıl ihbar edilir. Konya'nın biyoçeşitliliği konularında öğrencilere geniş bilgiler verdi. Öğrencilerden gelen sorular bu konuda yetkililer tarafından cevaplandırıldı.

Ayrıca öğrencilerle sohbet edilerek, Orman Müh. Leyla Tuğyan, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ereğli Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği elamanlarından Orman Mühendisi Asım Niyazoğlu ise bu konuda şunları anlattılar "Endemik Bitki Türü olan MEVZEK ile ilgili şunları söyledi," Tarım Orman Bakanlığı, Konya Orman Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü olarak görev alanı sınırları içerisinde bulunan Karapınar- Merdivenli mahallesi içerisinde bulunan MEVZEK bitkisi endemik tür olarak tespit edilmiş ve Bakanlığımız kanalıyla 'Tür Eylem Planı' çıkarıldı. MEVZEK bitkisi sadece Karapınar-Merdivenli mahallesi ve Kuzukuyusu mezrası arasında yetişmekte olduğu ve ülkemizde bu tür bitkinin başka bir yerde yetişmediği belirlenmiştir. Bu eylem planı kapsamında ekonomik ve tıbbi değerinin olup olmadığı araştırılmaktadır. Bu türün en önemli tehdit unsuru otlatma baskısıdır. Bu baskının türe olan etkisinin tespit edebilmek amacıyla yaklaşık iki dönüm arazi tel çiti içerisine alınarak gelişmeler takip edilmektedir. Bizler bu bitkiyi korumamız gerekir. Bunun sağlanabilmesi içinde yöre halkının bilinçlendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Bakanlık elamanları olarak zaman zaman yöre halkına, okullarda öğrencileri, mahalle muhtarlarımızı bilinçlendirme çalışmalarımız devam etmektedir."dedi (M.Ceyhan)