Trafik denetimlerinde kural ihlali yapan, evraklarında eksiklik olan, ehliyetsiz, plakasız ve emniyet kemeri takmayan, seyir halinde iken araç içerisinde telefonla konuşan araç sürücülerine cezai işlem uygulandığı, bazı araçların ise trafikten men edildiği görüldü.

Geçmişten beri sürücüleri emniyet kemeri ve cep telefonu konusunda bilinçlendiren ekipler, kurallara uymayan sürücülere cezai işlem yapmak zorunda kaldıkları görülmektedir.

Amaç ceza değil bilgilendirme

Konuyla ilgili olarak sürücülere uyarılarda bulunan yetkililer, açıklamalarını şöyle sürdürdüler:

“Sürücülerimizin araca biner binmez ilk yapacakları iş emniyet kemerini takmak olmalı. Çok kısa mesafe gidilecek bile olsa emniyet kemeri muhakkak takılmalı. Aslında emniyet kemeri kullanmamızı en çok gerektiren husus da şehir içi yolculuklar. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80'i evinize 30–35 kilometre uzaklıkta ve 55–60 kilometre hızın altında gerçekleşiyor. Ayrıca trafik kazası ölümlerinin yüzde 35'i şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergâhlar üzerinde meydana geliyor.

Denetimlerdeki amacımız, vatandaşa ceza yağdırıp onları sıkıntıya sokmak değil, bilakis emniyet kemeri takma bilincinin oluşturulmasını sağlamak. Belki 80 liralık cezalar ödenir, ama olası kazalarda parayla ödenemeyecek hasarlar ortaya çıkabilir.” Denmektedir.