Genel Türkiye Ekonomisinin Canlılığını ve Üretim Hacmini doğrudan etkileyen bu sorunun nasıl telafi edilebileceği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde Yerel ve Ulusal Ölçekte yapılan çalışmalarda ele alınmış ve nihayetinde; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere “TOBB NEFES KREDİSİ” adı altında T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Denizbank A.Ş. ile Protokol imzalanmıştır.

 Protokol Kapsamında;

 Karapınar Ticaret Borsası da Projeye katılarak, KOBİ Statüsündeki Üyelerine kullandırılmak üzere Projeye 1.000.000,00-TL (Bir Milyon Türk Lirası) kaynak aktarma kararı almıştır.

 * Üyelerimizin kredi ihtiyaçlarında kullanmaları için belirlenen bu kaynak T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Denizbank A.Ş.’nin Karapınar Şubelerine eşit olarak aktarılacaktır ve aktarım yapıldığı tarihten itibaren de Üyelerimizce tercih edilen Banka üzerinden başvuru yapılabilecektir.

 * TOBB’nin de Projeye katılan Oda ve Borsaların sağladığı kaynağa, tahsis edeceği 10 kat kredi limiti ile Karapınar Ticaret Borsası’nın Üyelerine sağlayacağı toplam kredi kaynağı havuzu 10.000,000,00-TL (On Milyon Türk Lirası) tutarında olacaktır.

 * Talepten dolayı kredi havuzunun yetersiz kalması durumunda Karapınar Ticaret Borsası tarafından kaynak artırımına gidilecektir.

 * Üyelerimizin kullanacağı kredinin vadesi 12 ay olacaktır. Eşit Taksitle aylık geri ödemeli olarak kullandırılacak kredinin vadesinde uzatma veya kısaltma olmayacaktır.

 * Daha fazla İşletmenin faydalanabilmesi için anapara geri ödemeleri aynı İşletmeye tekrar kredi olarak kullandırılamayacaktır.

 * Kredinin brüt faiz oranı aylık %0,825, yıllık %9,90’dır.

 * Kredinin kullandırılmasındaki azami limit (Grup İştirakleri dahil) 100.000,00-TL’dir ( Yüz Bin Türk Lirası).

 * Karapınar Ticaret Borsası’nın Bankalara aktaracağı kaynak, “Teminat” niteliğinde olmayacaktır.

 * Üyelerimizin Başvurularının kredibilite bakımından değerlendirilmesinde, Protokol gereği; Karapınar Ticaret Borsası’nın “Kredi Onayına İştirak ya da Referans Verme” gibi bir imkanı olmayacaktır.

 * Faydalanmak isteyen Üyelerimiz, öncelikle Borsamızdan “TOBB Nefes Kredisi Başvurusu İçindir” ibareli Faaliyet Belgesi alacaklar, iki Banka içinden tercih ettiklerine giderek Bankanın talep edeceği evraklar ile Banka üzerinden süreci başlatacaklardır.

 * Sadece Borsamız Üyelerinin başvuru yapabileceği “Nefes Kredisi”nde; Protokol imzalanan Bankalar tarafından talep edilecek 250,00-TL (İki Yüz Elli Türk Lirası) ve Hazine Müsteşarlığı’nın talep edeceği kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında Üyelerimizden herhangi bir masraf veya komisyon bedeli talep edilmeyecektir.

 * Yapılan Protokolde,  doğrudan Reel Sektörün ve Üretim Faaliyetlerinin öncelikli olarak desteklenmesi için Kooperatifler, Eczaneler, Döviz Büroları, Factoring Şirketleri, Emlakçılar, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Projeden Faydalanabilmenin kapsamı dışında tutulmuştur.

 Her koşulda Üreten Karapınar'a güç katan KOBİ Statüsündeki Üyelerimiz ve Ülkemiz adına fayda sağlaması ve hayırlı olması dileğiyle, önemle bilgilerinize sunarız.