Konferansa, Konuşmacı olarak Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemal Akman, Karapınar Aydoğanlar MYO Md. Yrd. Ve Gıda İşleme Bölüm Başkanı Çiğdem Konak Göktepe, İlçe Emniyet Müdürü Harun Yaldız, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç, Malmüdürü Zeki Kapdan, İlç. Mil. Eğit. Şube Md. Ünal Cesur, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Embiya Güler, Özel Eğitim Öğretmeni Hakan Kağan, Okul Müdürleri, Öğretmenler, Engelliler Derneği Başkanı Murat Aldanmaz, engelli çocukların aileleri, diğer misafirler ile basın mensupları katıldı.

Öğretmen Feray Koç’un sunuculuğunda yapılan konferansta, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Özel Özgüler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Embiya Güler açılış konuşmasında “ Her yıl engelliler haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlemekteyiz. Konferansımıza katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzman Dr. Cemal Akman ve Özel Eğitim Öğretmeni Hakan Kağan konuşmacı olarak davet ettik. Bu etkinliklerde amacımız engelli bireylere yönelik daha verimli bir yaşam alanı oluşturmak ve bu konuda toplumun her kesiminin katılımı ile engelli bireylerin sosyal hayata katılmasını sağlamaktır. Aynı zamanda kurum olarak yılın her anında engelli bireylere yönelik destek eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. Saygılarımı sunuyorum.”dedi

Özel Eğitim Öğretmeni Hakan Kağan, Engelli olma nedenleri ve engel oluşumunun önlenmesi ve anne-babalara düşen görevler hakkında geniş açıklamalarda bulundu.

Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğrencilerinden oluşan ekip tarafından çeşitli yörelere ait Halkoyunu gösterileri ve ardından Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemal Akman konuşmasında şunları söyledi “ Siz hiç tekerlikli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi?, siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi? Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi? Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi?, siz hiç duymayıp kordonda martıların sesini dinlemek istediniz mi? Diyerek sözlerine başlayan Uzman Dr. Akman, Engelli Nedir, Fiziksel ve Zeka Engelli, ağır zeka bozukluğu, engelli olma nedenleri ve engelli oluşumunun önlenmesi, spastik çocuklar, çocuğun engelli doğması,, anne ve babada şok, inkar, keder, karışık duygular, suçluluk duyma ve birbirini suçlama, kızgınlık, çocuğundan utanma, çocuğunu gizleme, çocuğuna acıyarak bakma, çocukla alay etme, kapı kapı dolaşma, çocuğu kabullenmeme, anne ve babaların geçirdikleri aşamalar, aile tepkilerini etkileyen değişkenlikler nelerdir, özel eğitim kurumlarının görev ve sorumlulukları,, anne ve babaların sorumlulukları, engelli çocuğa yaklaşım biçimleri, dini inanışlar, bulunduğu çevrenin özellikleri ve yaklaşım biçimleri ne olmalı, Dr. Ve Öğretmenlerin çocuğa yaklaşımı, sosyal çevresi, özel eğitimde aile eğitiminin amaçları, yasal dayanaklar, yasal hak ve sorumluluklar, öğretmenlerin engelli çocuğun anne ve babaları ile iletişimi nasıl olmalı gibi bir çok konuda çok güzel açıklamalarda bulundu ve engelli ailelerin sorularını cevaplandırarak konferans başarılı bir şekilde sona erdi.