19 Afrika ülkesinden 28  temsilci Karapınar Çölleşme ve Araştırma merkezine geldi.

Burada Karapınar Çölleşme ve Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Necati Şimşekli tarafından slayt eşliğinde “Erozyonun dünü ve bugünü “ konusunda bilgiler verildi.

Bölüm Başkanı Şimşekli, arazi gezisinde erozyona dayanıklı bitkiler ve erozyonun çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Örnek tepeyi gezen Afrikalı misafirler çölleşmeyle mücadele edilen bölgeleri görme imkânı buldular.

Afrikalı heyet, Erozyon önleme sahasında Lavanta ekimi yaparak işçiler ile sohbet ettiler.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür yardımcısı M.Mustafa Gözükara”  Bu yıl 13’ncüsünü düzenlerliğimiz. Uluslararası çölleşme ve erozyonla mücadele eğitim kapsamında 19 ülkeden 28 kişinin katılımıyla gerçekleştirdik. Türkiye’nin çölleşmeyle mücadele, sürdürülebilir arazi yönetimi, entegre havza yönetimi konusunu Türkiye’nin bilgi ve birikimlerini tecrübelerini, iyi örnek uygulamalarını Afrika ülkelerinin katımcılarına deneyimlerimizi aktarıyoruz. Kendi ülkelerinde uygulayabilecekleri örnekleri gösteriyoruz. Bunlar arasında ormancılık, erozyonla mücadele, ağaçlandırma, tarımla, hayvancılıkla ilgili örnekler aktarıyoruz” dedi.

Madagastar temsilcisi Nirinahoelisoa  Ratmison, 59 senedir yaptığınız çalışmayı gördük. Bundan ilham aldık. Bizimde buna benzer yerimiz var. Bizde buradaki çalışmaları kendi ülkemizde yapabiliriz. Ölü bir bölgeyi yaşanır hale getirdiniz. Çok büyük ve örnek bir çalışma olmuş” dedi.

 Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa Gözükara, Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Sedat Yokuş,Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman, Konya Orman Bölge Müdürü Muhammed Çolak, Meteoroloji Bölge Müdürü Yusuf Uluırmak ve diğer davetiler katıldı.

Mithat Korkusuz