Programın İlk konuşmasını Araştırmacı-Yazar M.Ali Uz “Konya Tarihi, aynı zamanda Kadim bir şehirdir. Bir çok eski medeniyetleride bağrında barındırmış ve pek çok kazasında bunların kalıntılarına rastlamak mümkündür. Konya ilçeleri içerisinde bazıları Selçuklu döneminde teşekkül etmiş bir kısmıda Osmanlı döneminde kurulmuştur. Osmanlı büyük bir Devlettir. Bir şeyi yapmak istediği zaman ne kadar güçlükle karşılaşırsa o gayesini hiçbir zaman terketmemiş neticeye mutlaka ulaşmıştır. Devlet, Karapınarı kurarkende pek çok zorluklarla karşılaşmış ancak eninde ve sonunda Karapınar’ı,Sultaniye’yi kurmuştur”dedi.

Emekli Eğitimci Hemşehrimiz Adem Zengin ise “ Selçukluların yıkılmasından sonra Karamanoğulları ile Osmanlılar arasında Karapınar tabiri caizse gidip gelmiş ve üç kere el değiştirmiştir. El değiştirme sebebiyle Karapınar harap halde kalmıştır. Devlet 1471 tarihinden 1514 tarihine kadar ilçeye sahip çıkmamıştır. 1514 tarihinde Yavuz Sultan Selim Çaldıran seferine giderken Karapınar’a uğradığını ve halk tarafından kendisine şikayetlerin geldiğini, şikayetler üzerine ise derbent köyünü kurduğunu söyledi. Derbent Köyü ahşap bir kale içine alınıp Sultan Selim’in Külliyesinin temeli atılır. 49 yıl bekledikten sonra Kanuni Sultan Süleyman, Konya Valisi Oğlu İkinci Selim’den Külliyenin tamamlanmasını istedi. Osmanlı dönemine özgü, bir şehirde ne bulunması gerekirse onların bulunduğu bir külliye inşaa edildi. Ayrıca 120 adet hanenin giriş kapıları kıbleyi gösterdiğini söyledi.

Son Konuşmacı Yazar Hemşehrimiz Derya Karakaya ise Devletlerin uzun soluklu olmalarının temelinde sadece orduların güçlü olması değil Eğitim-Öğretim Sosyal ve Kültürel alanda yapmış olduğu hizmetlerde görülmektedir. Şehir ve Şehirleşmeye büyük önem veren Osmanlı Devleti,yönetiminde bulunan en küçük yerleşme birimine kadar her bölgeyi Cami,Mescit,Han,Hamam gibi Eğitim Kurumları ile donatmış bu kurumların işleyişinide sıkı denetim altına almıştır. Son Zamanlarda Şehir ve bölge tarihi üzerine yapılan araştırmaların öneminin artması üzerine Karapınar Kazasının Merkez ve Köylerinin Vakıf Eserleri ve bu kurumlara yapılan atamalar incelenecektir”dedi.

Programa Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, Karapınar Belediye Meclis Üyelerinden Mehmet Koçak,Yusuf Zengin, KAR-DER Başkanı Fikret Danış, Konya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Yazar Uz.Cemil Paslı, Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve Konya Turizm Derneği başkanı araştırmacı yazar Seyit Küçükbezirci, Aliya İzzet Begoviç Camii Yaşatma Derneği başkanı İbrahim Günay, Yazarlar, Basın Mensupları ve vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından konuşmacılara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur tarafından kitap, plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.