Şubat ayı ile Mart ayı arasında yapılan kıyaslamada otomobil fiyatlarının düştüğü açıklandı. 2. el araba fiyatlarında yaşanan bu fiyat değişimi, fiyat düşmelerinin daha ne kadar süreceği ve alınan seyahat kısıtlaması gibi tedbirlerin araç alım satımlarına etkisi haberimizde. Tüm dünya borsalarını tepetaklak eden koronavirüs salgınının normal ekonomik yaşama da etkileri hissedilmeye başlandı. Tüm dünyada resesyona varan değerlendirmelerin ardından salgının etkilerine dair veriler de toplanmaya başlandı. Bu kapsamda Türkiye'de ekonomiye ilişkin yapılan araştırmalardan birisi de ikinci el araba piyasası oldu. 2019 yılının ikinci yarısı ile 2020 yılının ilk çeyreğinde hızlı bir yükselme ivmesi yakalayan 2. el araba piyasası Mart ayrında uzun bir aradan sonra geriye döndü.

2. EL ARABA FİYATLARI UZUN SÜRE SONRA MART AYINDA DÜŞTÜ

İkinci el araba fiyatlarına ilişkin Mart ayının ilk yarısında yapılan analizlerde fiyatlarda gerileme döneminin başladığı görülüyor. INDICATA, Mart ayının ilk yarısında Türkiye'de ikinci el araç ticareti ile uğraşan 40 binden fazla kurumun halka açık olan sitelerdeki ilanlarının perakende fiyat hareketlerini izledi. Bu verilere göre oluşturulan analiz tablosunda ise koronavirüs salgının 2. el araç piyasasını dikret olarak etkilediği görüldü. Koronavirüs salgının etkisini yavaş yavaş hissettirdiği dönemlerde; suni fiyat artışları oluşan online 2. el araç piyasasında yüzde 2.5'luk bir gerileme oldu. Ancak burada dikkat çekilen husus bu verilerin Mart ayının ilk yarısına göre oluştuğu. O dönemlerde koronavirüs vakaları yeni yeni açıklanmaya başlamıştı. Yapılan son değerlednirmelerde ise ikinci el araç piyasasında oluşan bu fiyat değişiminin gelinen son noktada daha sert olabileceği yönünde.

YAYIMLANAN İLANLARIN YÜZDE 80'İ DAHA SONRA FİYAT İNDİRDİ

Yine Mart ayının ilk yarısına dair yapılan analizlere göre o dönemde online olarak ilan veren araç sahipleri ilanlarını yenilediler. Yayımlanan ilanların yüzde 80'i ikinci defa yayımlandığında fiyatlar aşağı doğru çekildi. Satışa Çıkan Araç Sayısı da Değişmedi Koronavirüs gelişmelerinin ilk hissedildiği bu dönemde ise online olarak satışa çıkarılan ilan sayısında belirgin bir yükseliş veya belirgin bir düşüş gözlemlenmedi.Ancak bu konuda yapılan değerlendirmelerde ikinci el araç alım eğiliminde azalmalar olduğu ifade edildi.

SON TEDBİRLER SONRASI FİYATLAR KISA VADEDE DAHA DA DÜŞEBİLİR

Koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler çerçevesinde seyahat kısıtlaması başta olmak üzere çeşitli tedbirler uygulamaya konmuştu. Bu uygulamaların ikinci el piyasasında yeni bir durağanlık getirebileceği ve fiyatları daha da aşağıya çekebileceği öngörülüyor. ORTA VE UZUN VADEDE FİYATLAR ARTABİLİR

Ancak koronavirüs salgını kapsamında yapılan diğer değerlendirmede fiyatların artabileceği yönünde. Uzmanlar durgunluk döneminin ardından sıfır araç üretiminin durmuş olması ve insanların araç almaya yönelmek istemesi fiyatların orta ve uzun vadede yükselebileceğini belirttiler. (Kaynak : Emlak365.com)