Panele Konya Valisi Muammer Erol, Karapınar kaymakamı Ramazan Yıldırım, Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, Üniversite Öğretim Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, Daire Amirleri, yatırımcı firmalar ile vatandaşlar katıldı.

Kaymakamlık, Karapınar Belediye Başkanlığı, Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ve Karapınar Ticaret Borsası Başkanlığı işbirliği ile yapılan panelin açılış konuşmasını yapan İlçe kaymakamı Ramazan Yıldırım, Karapınar’ın son yıllarda güneş enerjisi ile özdeşleştiğini söyledi.

Yıldırım,”1 yıldır güneş enerjisi kurulacak olan alanlara enerji firmaları gelip inceleme yapıyorlar.60 firmada ölçüm istasyonlarını kurdu. Karapınar gelecekte güneş enerjisinin en önemli yerleşim yeri olacaktır” dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu da Karapınar’ın enerji alanında önemli mesafeler aldığını söyledi.

Başkan Mugayıtoğlu, “Karapınar 1960’lı yıllarda erozyon,1990’lı yıllarda obruklar 2000’li yıllarda tarım, günümüzde ise enerji alanında adından sıkça söz ettirmektedir.2 yıl önce enerji üssü olma yolunda attığımız adımlar ve çalışmalarımız bugün meyvesini vermeye başladı.2.büyük kömür rezervine sahip ilçemizde kurulacak olan termik santrali ile birlikte Güneş enerji merkezi olma yolunda ilerliyoruz, Güneş enerjisi sektöründeki gelişmeler ve Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde yatırım fırsatları paneline hoş geldiniz.”dedi

Karamanoğlu Mehmet bey Üniversitesi Mühendislik fakültesi öğretim görevlisi Dr Banu Köz ise güneş enerjisi panellerinin özünü oluşturan hücrelerin üretim aşamaları hakkında bilgi verdi.

Dr Köz,  Güneş enerjisi ve güneşten elektrik üretme yöntemleri, Fotovoltaik (PV), ışığı olduğu gibi elektrik enerjisine dönüştürebilen bir teknoloji olduğunu söyledi Köz,. Güneşden enerji elde edilmesi noktasında en iyi bilinen sistem güneş hücrelerinden yararlanmaktır. PV hücreleri çevre etmenlerine karşı cam levhaların arasında dizayn edilerek koruma altına alınmışlardır. Bütün PV ünitelerinin toplam enerjisinden faydalanabilmek için tüm hücreler birbirine elektrik ağı ile bağlanarak fotovoltaik yöntemler dışında genüşten elektrik üretme yöntemleri ile ilgili konuşma yaptı.

Dünya’da ve Türkiye’de güneş enerjisi alanında yaşanan gelişmeler ile ilgili Yılsan Holding Firma temsilcisi Tuncay Yıldırım, SEİSO firması temsilcisi Levent Hamdi Yücel konuşmalarını yaptılar.

Yamanoğlu Solar firması temsilcisi Cihangir Yamanoğlu, Dünya’da güneş enerjisi alanında yaşanan gelişmeler ve son durum hakkında konuştu. Eltem Mühendislik firması temsilcisi İlgili mevzuat çerçevesinde güneşten elektrik üretimi uygulamaları, lisanssız elektrik üretimi uygulamaları ve mevzuaatıTürkiye’de güneş enerjisi alanında yaşanan gelişmeler ve son durum. Lider firmasından Yalçın Kıroğlu, Lisanslı elektrik üretimi uygulamaları ve mevzuatı hakkında konuştu.

T.Dinamik Enerji Firması Doç.Dr. Mustafa Tırıs, Lisanslı elektrik üretimi uygulamaları ve mevzuatı, lisanssız elektrik üretimi uygulamaları mevzuatı ile ilgili konuşması, Res Anatolia Holding firmasından Şener Özgül, MEVKA’dan Mücahit Yasir Kınalı, Güneş enerjisi sektöründe yerli üretim konusunda mevcut durum, seçenekler ve önerileri konuştu, Derya Solar firmasından Selahattin Akay, Ren Solar firmasından Hakkı Surel, Solartürk firmasından Seygi Yıldız, Güneş enerjisinden PV yöntemklerle elektrik üretme seçeneğinde maliyetlendirme konularında bilgi verdi, Ayetek Solar firmasından Adil Mirza, Turseff firmasından Mustafa Salman, Halk Bank’dan Mevlüt Ulutaş, Deniz Bank’tan Cevdet Akçan, Güneş enerjisinden elektrik üretim uygulamalarında finansman seçenekleri, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun güneş enerjisi lisans politikaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Mustafa Gözen, Sebahattin Öz, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun Güneş enerjisi lisans politikaları hakkında bilgiler verdiler.

11 Ekim 2013 Cuma günü saat 09.30- 10.00 saatleri arasında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Eyüp Güder, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız sayın Taner YILDIZ’ın teşrifleri ile değerlendirme toplantısı, Kapanış. Karapınar Enerji İhtisas Bölgesi gezisi ile program sona erecektir.

Not: 11 Ekim 2013 Cuma günü yapılacak olan panel haberleri ve gelişmeler ayrıca sitemizde yayınlanacaktır.