Karapınar Kaymakamlığı, Karapınar Belediye Başkanlığı, Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası ve Karapınar Ticaret Borsası tarafından ortaklaşa düzenlenen panel, Karapınar Kültür Merkezi binasının toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Programa Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri Prof.Dr. Cem Zorlu, İlhan Yerlikaya, Kerim Özkul, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında görevli Genel Müdürlerden Taner Mutlu ve diğerleri, Daire Başkanları, Karapınar Kaymakamı Ramazan Yıldırım, Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memişy Kütükçü, Konya Tic.Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Tic.Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Konya Ticaret Odası Meclis Başkanı Ahmet Arıcı, Konya İl Genel Meclis Üyeleri Mustafa Horoz, M.Namık Köklüsoy, Karapınar Kurum, Kuruluş ve Oda Başkanları, Firma yetkilileri, diğer davetliler ile vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu açılış konuşmasında “ Öncelikle teşrifleri ile Karapınarımızı son derece mutlu kıldığı için Sayın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımıza şükranlarımı arz ederim.

Yıllar boyu çölleşme ile anılan ve çöl benzeri ot bitmeyen alanları ile bilinen Karapınar bugün için bu çöl alanlarını avantaja çevirerek enerji ile anılmaya başlamıştır. Önce kömür ve termik santral, sonrasında ise güneş enerjisi endüstri bölgesi ile adını duyurmaya başlayan Karapınar önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ülkemizde üretilecek enerjinin % 10’unu tek başına üretmeye taliptir. Birkaç yıldır gerek termik santral, gerekse enerji ihtisas endüstri bölgesi ile ilgili büyük heyecan yaşayan Karapınar zatıâlinizin vereceği müjdelerle Türkiye’nin enerji üssü olma yolunda koşar adım yol almaya hazırdır. Bu hayallerimizin gerçekleşebilmesi ve yatırımların biran evvel başlayabilmesi için Bakanlığımızdan beklentilerimizin gerçekleşmesini istiyoruz.

Termik santral projesi planlanırken Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile entegre bir iletim sistemi kurulması da hem büyük bir tasarruf sağlayacak, hem de güneş enerjisi için gerekli iletim dağıtım sistemlerinin termik santralle desteklenmesiyle beslenmesini sağlayacaktır.

Sayın Bakanım; Karapınar’a teşrifleriniz ve Enerji Endüstri Bölgesi ve Kömür sahamızı yerinde ziyaret edecek olmanız sonucunda bu projelerin ve yatırımların somutlaşacağını ve hız kazanacağını biliyor ve bunun heyecanını yaşıyoruz. Bir kez daha değerli vaktinizi ayırdığınız ve Karapınar’a verdiğiniz önemi gösterdiğiniz için şükranlarımı arz eder, saygılar sunuyorum”dedi

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü ise konuşmasında “ Firmaların ve yatırımcıların güneş enerjisinden elektrik üretmeye yönelik taleplerine baktığımızda Karapınar, Altınekin, Ereğli, Güneysınır ve Kızören’de izin verilen 46 MW’lık kapasite sınırının az olduğunu görmekteyiz. Bugüne kadar sedece Karapınar Enerji İhtisas Endüstri bölgesinde ölçüm yapan ve EPDK’ya lisans için başvuran 41 firmanın elektrik üretim kapasitesi 750 MW civarındadır. Bakanlığın en azından başlangıç aşaması için kapasite artırımına gitmesinde fayda olacağı kanatindeyiz. Linansız başvurular için de planlama yapılması ve lisanssız başvuruların bu bölgeye yönlendirilmesi tarım arazileri üzerindeki baskıyı azaltacaktır”dedi

Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun toplantı için gönderdiği mesajı okunduktan sonra, AK Parti Konya Milletvekili Prof.Dr. Cem Zorlu konuşmasında “ Karapınar Türkiye’de nadir ilçelerden birisi olacak, Bazı yerlerde belki sadece kömür, petrol, gaz çıkıyor ama Karapınar’ın hem altı, hem üstü zengin madenlerle dolu olduğunu tespit edildi. Altında kömürü var, kara elmas tespit edildi. Üstünde ise güneşiyle dünya’ya ışık saçacak. Gerçekten bu Karapınar’ın tarihini ve talihini değiştirecek nadir merkezlerden biri olacak. Yani Enerji Üssü olacak”dedi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız konuşmasında “ Ülkemiz şu ana kadar büyümesine ve gelişmesine hızla devam ediyor. Son 10 yıl içerisinde gayrısafi hasılasını 3 katına çıkarttı. Enerjide bütün kurulu gücünü 2 katına çıkarttı. Her yıl bir ülke kadar yani Bulgaristan, Romanya, Macaristan ülkeleri kadar büyüyor. Enerji ihtisas endüstrisinin olduğu bu tür yerlerde büyümemiz diğer bölgelerin 2 ve 3 katına çıkmış olacak. Bunu hep beraber gerçekleştirmiş olacağız. Bundan 3 yıl öncesine kadar güneş enerjisinin uygulanmasıyla alakalı fiyat mekanizmaları çok yüksekti, Biz enerji giderlerimizi azaltalım istiyoruz. Ama bu seferde yatırımlarla ilgili maliyetleri artırmış oluyoruz. İthal ettiğimiz enerji kaynakları ile ithal ettiğimiz teknoloji arasında birbiriyle mütenasip bir ahenk var. Bu ahengi bozmamamız gerekmektedir. Güneş enerjisi üretimi bundan 4–5 yıl önce çok pahalı idi. Biz daima üreticinin ucuz, tüketicinin pahalı bulduğu bir elektrik kalemini yönetmeye çalışıyoruz. O yüzden elektrik üretimi zamanlaması açısından doğru bir zamanlama içerisindeyiz. Güneş Yatırımlarının, gerekse öbür yatırımların önünü açmış bulunuyoruz. Diyen Yıldız. Karapınar’a gelmekten ve sizlerle beraber bulunmaktan ayrıca memnun olduğumu belirtmek isterim”dedi

Elektrik üretimi ile ilgilenen firmaların stantlarını gezen Bakan Yıldız, daha sonra

Güneş’ten Elektrik üretimi için panellerin kurulacağı saha’nın gezilmesinden sonra Bakan Yıldız ve beraberinde ki heyete öğle yemeği 100. Yıl Kurtay tesislerinde verildi. Cuma Namazını Sultan Selim Camiinde kılan Bakan ve beraberindeki heyet,  Kömür rezerv sahası gezilmesi için Bakan Yıldız ve beraberinde heyetle birlikte sahaya gidildi ve sahayı gezen Bakan gerekli ilgililere talimatlar verdi ve misafirler İlçeden memnun bir şekilde ayrıldılar.