Birinci oturumda müftülük personeli, İmam Hatip ve Müezzin Kayyımlara sunum yapan AFAD görevlisi Adülmuttalip Tan, afetlerin ani geliştiğini bu nedenle bireylerin meydana gelebilecek afetler konusunda daha bilinçli hareket etmesi gerektiğini söyledi. Yaşanabilecek afet sonrasındaki zaman diliminin hayati önem taşıdığını belirten Tan, olası deprem esnasında panik yapmadan bulunduğumuz yer bir bina ise pencere yanı, merdivenler, yıkılabilecek sabit olmayan büyük eşyalar ve balkonlardan uzak durulması gerektiğini ve önceden hazırlanan acil durum çantasının kolay ulaşılabilecek bir yerde olmasının önemli olduğunu belirtti. Deprem anında merdivenleri kullanmanın tehlikesine işaret eden Tan, hayat üçgeni oluşturulmasının önemine de değindi.

Yaşanabilecek afet sonrasındaki zaman diliminin hayati önem taşıdığını belirten Tan, "Bizi sadece kendi hazırlığımız ve bilgimiz koruyacaktır. Bu nedenle afet sonrası "altın saatler" olarak adlandırılan ilk 72 saat için her bireyin hazır olması şarttır. İlk 72 saate hazırlık; afet yaşandıktan sonraki ilk 3 gün içerisinde yaşanabilecekler için hazırlık yapılması demektir." dedi. Ayrıca yangın ve yangına müdahale konusunda da katılımcılar bilgilendirildi.

İkinci oturumda Kur’an kursu öğreticileri, Mehmet Akif Erkek Kur’an Kursu ve Merkez Kız Kur’an Kursu öğrencilerine sunum yapan AFAD görevlisi Ferhunde Abukan ise önlem alınmadığı takdirde doğal afetlerde kayıp ve zararın yüksek oranda meydana geldiğini belirterek şunları söyledi: “Afetler ani gelişirler, büyük bir bölgeyi etkilerler ve gündelik hayat kesintiye uğrar. Altyapı ve ulaşım sistemleri ve acil durum servisleri yetersiz kalır.” Deprem ve yangın esnasında bireyin bilinçli olması yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı hayat kurtardığını belirten Abukan, deprem esnasında öğrencilerin yurtlarda veya sınıflarda bilinçlendirilmesi, onlara uygulamalı eğitim verilmesi gerektiğine ve sınıflardaki dolapların duvarlara sabitlenmesinin önemine değindi. Yangın esnasında itfaiye ekiplerinin ihbar aldığı yaygın olayların gece telefon şarj edilmesinden veya çoklu piriz kullanımından kaynaklı yangınlar olduğunu ifade eden Abukan, olası yangında yanan bölgenin insan boyunu aşması halinde derhal güvenli bölgeye geçilmesi veya dışarı çıkılması gerektiğini söyledi.

Ferhunde Abukan, toplumun daha bilinçli olması için 18 yaşını dolduran her bireyin e-devlet üzerinden AFAD gönüllüsü olabileceğini de sözlerine ekleyerek katılımcılara teşekkür etti ve program sona erdi.