Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı, TEMA Vakfı 2006 yılından bu yana bölgede araştırmalar sürdürüyor, bizlerde araştırmalarına elimizden geldiğince manevi desteğimizi esirgemedik. TEMA Vakfı’nın Mitsui Çevre Fonu Desteği ve Çukurova Üniversitesi işbirliği ile 2009-2012 yılları arasındada Konya-Karapınar-Ereğli ve Karaman’ı kapsayan bölgede Marjinal Kurak alanların korunması ve rasyonel fırsatların yaratılması projesi GROP-MAL çalışmasının tamamlandığını ve sonuçlarının görüşülmesi için toplanmış bulunuyoruz. Bu proje kapsamında yapılan araştırmalar tabiî ki bölgemize katkı yapacaktır. Bugün için Karapınar’da Kar-Yem fabrikası önderliğinde mısır, ay çiçeği, yonca gibi ürün türlerinin girmesinden dolayı teşekkür ediyorum. İlçemizde sanayi gelişmiş eğil, ilçemizin ürettiği ürünlerin işlenmesi için sanayi tesislerine ihtiyaç vardır. Gururla söylüyorum. Karapınar son teknolojiyi kullanarak çok güzel ve kaliteli verimli ürünler yetiştiriyor. Su konusunda da kota uygulama yapılması çiftçilerimizi mağdur edebilir. Bu yönde çok yönlü bir çalışma yapılmasını istiyoruz.

TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, Crop Mal Projesinin 31 Temmuz 2012 tarihinde sona ereceğini belirterek ”Karapınar Türkiye için değil dünya için önemli bir yerleşim yeri. Çevre sorunları noktasında Karapınar’ da yapılan çalışmalar göz ardı edilemez dedi

.Gelecek adına güzel bir dünyada yaşamak adına doğal varlıklara, toprağa ve suya sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Genel Müdür Sarıgül,” Bunları yaparken de bilimsel çalışmalarla yürütülmeli. Tema olarak yaptığımız çalışmalar bu topraklar için önemli sonuçlar verdi.3 yıl süren bu projede toprak ve su değerleri ölçüldü. Önümüzdeki yıllarda ne olabilir? Sorusuna cevap arandı.” Dedi.

Sarıgül, doğru arazi kullanımı yapmak, su ve toprak değerlerimize sahip çıkılmalıdır. Önümüzdeki yıllara ait bitki desenini seçmeliyiz ve bu doğrultuda hareket etmeliyiz. Çünkü geleceğimizi daha fazla tehlikeye atmamalıyız” şeklinde konuştu.

Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim Görevlisi Doç Dr Erhan akça ise 3yıl içerisinde Karapınar’da 4 bin analiz, 300 bitki analizi,200 su analizi ve 100 uydu görüntüsü alındığını kaydetti.

Belediye başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, TEMA Vakfı’nın ilçemizde yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyorum. Karapınar geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. İlçemizde çiftçilerim olsun, hayvancılık üretiminde iştigal edenler teknolojinin son sisteminden faydalandıklarından iyi verim almaktadırlar. Sıkıntı yeraltı sularının düşmesinden kaynaklanıyor. Yeraltı sularını kullanırken gelecek nesillerimizi de düşünmek zorundayız. İsraf etmeden kullanmalıyız diyen Mugayıtoğlu TEMA Vakfı yetkililerine çalışmalarından dolayı ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerine son verdi.

İlçe Kaymakamı Ramazan Yıldırım, İlçemize dışardan gelerek ilçemizde faydalı çalışma yapan kurumlara ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum. TEMA Vakfının yaptığı çalışmalar bir emek ürünü, sonuçlarını dikkate almamız gerekir. GROP-MAL projesini yürüten arkadaşlarımız makamıma sık sık gelerek bizleri bilgilendirdiler. TEMA Vakfından beklentimiz ilçemizde TEMA adına büyük bir alanda hatıra ormanı oluşturmalarını istiyoruz. Karapınar 3 Milyon M2 lik bir alanı kapsamaktadır. Bu alanda orman alanı hesap edildiğinde % 6 dır. % 50 sinde tarım, % 50 lik kısmı ise mera, dağlık, taşlıktır. İlçemizin doğal varlıklarını suyunu israf etmeden koruyarak sürdürülebilir kalkınmayı ve sürdürülebilir yaşamı devam ettirmemiz gerekir. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum”dedi

İlçede yapılan çalışmaların gelecek adına önemli olduğunu belirten Doç Dr Akça,” Crop Mal Proje Alanı Mera alanı, kuru ve sulu tarım alanları, ormanlardan oluşan başlıca dört arazi kullanımına sahip ve alan içindeki ekonomi %80’in üstünde bir   oranla tarıma dayalı. Son 10 yılda Konya Kapalı Havzasında sulu tarım alanlarının yüzeyi%40 arttı. Sulu tarım alanlarının genişlemesi kadar önemli bir diğer noktada sulu tarım yapılan bitkilerin su tüketim değerleri.Bu değerler yağış-su tüketim dengesi oldukça çarpıcı sonuçlar veriyor.Karapınar’da ortalama yağış durumunun çok üzerinde net su ihtiyacı olan bitkilerin edildiği gözleniyor. Örneğin şeker pancarının ortalama yağış gereksinimi 825 mm iken net su ihtiyacı 705 mm’dir, Oysa Karapınar’daki ortalama yağış 283,9 mm’dir. Bölgede, sulu tarım alanlarındaki hızlı genişleme ve buna ek olarak su tüketimi yüksek ürünlerin seçimi, su kaynakları düzeyinde ciddi azalmalara neden oldu. Yeraltı sularının azalmasının olumsuz etkilerinin olacağı tek alan tarımsal üretim değil. Yapılan araştırmalar ve saha çalışmaları yeraltı sularındaki azalmanın obruk oluşumunu da tetiklediğini göstermektedir. CROP MAL Projesi kapsamındaki çalışmalara, önümüzdeki dönemde de aşırı su kullanımının devam edecek olması durumunda başta Seyithacı,Küpbasan,Akkuyu olmak üzere,Karapınar ve Hotamış ovalarının Obruk Platosuna komşu olan kısımlarının ve daha güneyde yer alan İnoba yaylası ve çevresinin obruk oluşumları açısından risk altında olduğunu işaret etmektedir.

Proje sonucunda elde ettiğimiz en önemli çıktı, bu şekilde devam edildiği takdirde Konya Kapalı Havzası’nda 50 yıl sonra tarım yapılamayacağıdır” dedi.

Ziraat Odası Mesclis Salonunda yapılanToplantıya TEMA Vakfı Genel Müdürü  M. Serdar Sarıgül, İlçe Kaymakamı Ramzan Yıldırım, Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, Proje Sorumluları Tamer Soylu, Özlem Katısöz, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erhan Akça, Konya Toprak Su ve Çölleşme ile mücadele Araştırma Müdürü Ziraat Y.Müh. Durmuş Ali Çarkacı, TEMA Vakfı Konya Temsilcisi Osman Ermişler, Konya Çevre ve Şehircilik İl Md.lüğü, Çevre Yönetimi Şube Müdürü  Namık Ceyhan, (KOP) Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresinden Kerim Uyar,Karaman Yavru Tema Vakfı Sorumlusu, Ereğli İlçesi Gıda ve Hayvancılık Müdürü Özkan Özgüven, Karapınar İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürü Tayfun Gökçe, KarapınarTMO Müdürü, Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı,Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Mustafa K.Sözen, Karapınar Pancar Bölge Şefi Hüseyin Karaca, ile çiftçiler katıldı.

TEMA Vakfı’nın yürüttüğü CROP-MAL Proje sorumluları Özlem Katısöz, Tamer Soylu, Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erhan Akça slâyt eşliğinde katılımcılara yaptıkları çalışmaların sonuçları ile ilgili geniş bir şekilde bilgi vererek çiftçilerden gelen soruları cevaplandırdılar. toplantıya son verildi.

Toplantının ardından katılımcılara 100. Yıl Atatürk Parkında faaliyet gösteren Kurtay tesislerinde yemek ikramında bulunuldu.