Biyoyakıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYAME) ve Konya Ticaret Borsası’nın (KTB) müşterek organizasyonu ile “1. Biyoyakıtlar ve Tarım Sektörü Paneli” Konya Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda yapıldı. 
 ‘1. Biyoyakıtlar ve Tarım Sektörü Paneli’ nin ana konusu “EPDK Biyoyakıt Kararları ve Tarım Sektörüne Etkileri” başlığı altında; EPDK’nın 16 Mart 2011 de aldığı Biyoyakıtlar Kararnamesi’nin tarım sektörüne etkisi, gıda arzı, dağıtım ağının oluşturulması ve kararların uygunluğu oldu. KTB Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Şahin, Enerji ve Tarım Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Bayram Sade, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özkan Taşpınar, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M.Musa Özcan, Konya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Emin Aydın, Kop İdaresi Başkanı Prof.Dr. Mehmet Babaoğlu, Tarım İl Müdürü Bülent Alparslan, EPDK temsilcileri, TMO temsilcileri, Pet-Der temsilcileri, Biyodizel ve Biyoetanol Derneği temsilcileri ve çok sayıda katılımcını bir araya geldi. 
Tarım paydaşlarının yoğun ilgisinin beklendiği panel için Enerji ve Tarım Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, Türkiye’nin bir enerji arz probleminin olduğunu belirterek, bunun aslında bir genel güvenlik problemi de olduğunu işaret etti. Yüksek oranlardaki karbon emisyon oranlarının düşürülmesi anlaşmasına Türkiye’nin de imza attığını hatırlatan Yazar “Hem enerji arzını hem de emisyon oranlarını düşürmemiz gereklidir. Bunun yolu da yenilenebilir enerji kaynaklarının, toplam enerji kaynakları içindeki oranını arttırmaktır.2005 yılında çıkan yenilenebilir enerji yasası, 2010 yılında günün şartlarına göre tekrar revize edilmiştir. Bu açıdan bakanlığımız gerekli her türlü çalışmayı yapmaktadır.”dedi.
Artık Tarımın Tarifi Değişmiştir
Artık dünün tarım tarifi ile bugünün tarım tarifinin değiştiğini ifade eden KTB Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Şahin, “ Tarım dün kırsal alanlarda etkili geçimlik bir sektördü. Bugün ise kentlerde de etkin ticarete konu bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Dün yerel ölçekte toprak ve pazardaki süreçle yönetilen tarım, bugün küresel ölçekte izlenmesi ve yönetilmesi gereken bir alan olmuştur. Dünün tarımı sadece üretim odaklı ve kendi kendine yeterli olma kaygısı içinde iken, bugün üretim ve tüketime bütüncül bir bakış ile küresel ticarete konu bir alan olarak karşımızdadır. Bütün bunlarının yanında tarımsal üretimin enerji üretimi ile birlikte anılmaya başlanmış olması; bizim tarımla ilgili tüm bildiklerimizi yeniden ele almamızı gerektirmektedir.” diyerek dünya’nın 7. Büyük tarımsal ekonomisine sahip Türkiye’nin Tarımsal dış ticaretinin 4 milyar dolar fazla vermiş olmasına rağmen, yapılan tarımsal ithalatın içlerini acıttığını belirtti. 
Bir taraftan gıda güvenliğini sağlama çabalarının olduğunu, diğer tarafta yükselen enerji açığı ile karşı karşıya olduklarını belirten Şahin, “Burada insanlığın bir seçim yapmasını istemenin yerine iyi bir planlama yapılmalıdır. Ülkemizde de aynı durum söz konusudur. Nitekim EPDK cari açığın azaltılması ve yerli biyoyakıtların üretiminin teşviki için akaryakıta tarımsal ürün katkısı konusunda bir düzenleme yapmıştı. Bu düzenleme Türkiye'de tarımsal üretimi artıracaksa, üretimi teşvik edecekse, çiftçiye ek gelir sağlayacaksa ve yerli ürün kullanımını artıracaksa olumlu olacaktır.”dedi