19.04.2005 tarihli ve 25791 sayılı Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine göre İlçemizde bulunan kullanılmış kızartmalık yağ üreten işyerlerinden ( Yemek Üretim Fabrikaları, Tabldot, otel, lokantalar, dürümcüler, Tatlı imalathaneleri), bu yağların toplanması için lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmakla yükümlü olmalarından dolayı bu konuda Belediye Zabıta Müdürlüğünce belirtilen işyerlerine tebliğatlar yapıldığı Belediye Zabıta Müdürü Süleyman Ekmekçi tarafından belirtildi.

Zabıta Müdürü Ekmekçi, Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 1.5 Milyon Ton bitkisel yağ tüketilmekte olduğu bilinmektedir. Özellikle kızartma işlemlerinden sonra 350 Bin Ton civarında kızartmalık atık bitkisel yağ oluştuğu tahmin edilmektedir. 1 Litre Bitkisel Atık Yağ 1 Milyon Litre içme suyun kirlenmesine, kanalizasyona döküldüğünde ise kanalizasyon hatlarında büyük ölçüde zarara sebebiyet vermekte olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır. En belirgin zararlarından birisi de kanal çaplarının daralmasına bağlı olarak tıkanmalara neden olmaktadır. Özetle çevrenin kirletilmemesi için; İşyerlerine duyurudur.

1-      Kullanılmış kızartmalık yağları, çevrenin korunması amacıyla kanalizasyona, toprağa, denize ve benzeri alıcı ortamlara dökmeyiniz.

2-      Kullanılmış kızartmalık yağları diğer atıklardan ayrı olarak temiz ve ağzı kapaklı bir kapta biriktiriniz.

3-      Bu yağları kullanılmış kızartmalık yağ toplayıcılarına vermeniz ve yıllık bitkisel atık yağ sözleşmesi yapmanız gerekmektedir.

Bu yönetmelik çerçevesinde gerekli tedbirleri almanız, aksi takdirde Belediye Emir ve Yasaklarına Dair Yönetmeliğe göre işlem yapılacak olup, 2872 Sayılı Çevre Kanununun uygulaması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bilgi verileceğini belirten Zabıta Müdürü Ekmekçi,. Yukarda isimleri yazılı olan işyerlerinin maddeler halinde belirtilen hususlara aynen uymalarını önemle belirtmek istiyorum”dedi