Bağımlılıkla Mücadele İl Kurulu olağan toplantısını Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak’ın başkanlığında gerçekleştirdi. Konya Valiliğinde düzenlenen toplantıya; Üniversite Rektörleri, kamu kurum ve kuruluşların Bölge ve İl Müdürleri ile Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Vali Toprak, bağımlılıkla topyekün mücadelede kurumlararası koordinasyonun önemine dikkat çekerek, uyuşturucunun, toplumların bugününü ve yarınını tehdit eden, özellikle genç kuşakları esir alan çok katmanlı ve çok boyutlu bir problem olduğunu söyledi.

“Seferberliğimiz Devam Ediyor”

Vali Toprak konuşmasını şöyle sürdürdü. “Geleceğimizin teminatı, istikbalimizin umudu olan evlatlarımızı bu tür tehditler karşısında korumak hepimizin görevidir. Mücadelesi içinde birçok kurumun koordineli ve ortak şekilde çalışması önemlidir. İlimizde kurumlararası koordinasyon uyumlu şekilde bağımlılıkla mücadele kurullarıyla devam etmektedir. ‘Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçaklığı İle Mücadele Günü’ olan 26 Haziran’da kurumlararası seferberliğimiz devam etmekte ve hep birlikte uyuşturucuya hayır demekteyiz. Mücadelemiz sadece tek başına uyuşturucuyla değil aynı zamanda tütün, alkol, teknoloji bağımlığı gibi kötü alışkanlıklardan başta çocuklarımız olmak üzere gençlerimizi korumak üzere topyekun bir mücadele devam etmektedir. Mücadeleyle birlikte şunu da unutmamak gerekir, bağımlılık tedavi edilebilir bir hastalıktır.” dedi. 26 Haziran, Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Gününü kutlayan Vali Toprak, bağımlıktan uzak, sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi temennisinde bulundu.

“Medyaya Önemli Görevler Düşüyor”

Toplantı kamu kurum ve kuruluşların sunumları ile devam etti. Geniş katılımlı toplantıda, Konya İl Sağlık Müdürlüğünün bilgilendirme sunumunun ardından, Konya Gıda Tarım Üniversitesi tarafından hazırlanan “Konya’da Nargile Kullanım Durumu” ile ilgili rapor okundu. KTO Karatay Üniversitesi tarafından uyuşturucuya başlama sebepleri, sokak alt kültürü konularında bir sunum gerçekleştirildi. Konya İl Emniyet Müdürlüğü narkotik birimi yetkililerince yapılan sunumda ise uyuşturucu maddeler toplantıya katılan kurul üyelerine tanıtıldı. Bağımlılıkla mücadelede başta rehber öğretmenler olmak üzere, farkındalık oluşturmak amacıyla, tüm öğretmenlere bu konuda eğitim verilmesi, okullarda öğrenci ve veli eğitimlerine devam edilmesinin önemine değinildi. Toplantıda, bağımlılıkla mücadelede medyaya da önemli görevlerin düştüğünün altı çizilerek, Konya basınının bu konudaki duyarlılığına dikkat çekildi. Vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi amacıyla, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünce hazırlanan “Hedef Sensin” isimli kamu spotunun Konya’daki yerel ve bölgesel yayın yapan televizyonlarda gösterilmesinin devam ettirilmesi gerektiği vurgulandı.

Uyuşturucu madde kullanan ve tedavi olmak isteyen kişiler, Konya’da SBÜ Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi  (AMATEM), Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezine (ÇEMATEM) müracaatta bulunmaları halinde tedavi hizmetlerinden yararlanabiliyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’ nı arayarak da destek alabiliyor.