Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi, çağdaş toplum anlayışının bir parçasıdır. Bunun bilinciyle eğitimden sağlığa, iş ve mesleki rehabilitasyondan, kültür ve sanata, spor ve kent standartlarının iyileştirilmesine, ulaşımdan psikolojik ve sosyal desteğe kadar çok ciddi ve çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır.

Bu sorunlar sadece engelli vatandaşlarımızın değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, yerel yönetimlerin kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Bu sorunları çözmek için toplumun her kademesinin ortaklaşa çalışması gerekmektedir. Engelli olmak bir kusur değildir. Hepimiz engelli olmak için bir potansiyeliz bu nedenle toplum olarak engellilere gereken ilgi ve desteği sağlamalı ve onları yalnız bırakmamalıyız.

Dünya nüfusunun % 10’u, Türkiye nüfusunun ise % 12.29’u özürlüdür. Yani ülkemizde çeşitli özürleri olan yaklaşık 7.5 milyon yurttaşımız var. Özürlülük oranı erkeklerde % 11.5, kadınlarda % 13.45 dir. Özürlü yurttaşlarımızda konuşma, işitme, eğitilebilir zekâ geriliği, ortopedik özür ve sürekli hastalık hali mevcuttur.

Özürlü yurttaşlarımız için korumacı değil, onlara fırsat eşitliğini tanıyan bir düşünce ve uygulama içinde olmamız gerekmektedir. İş ve eğitim hayatında olduğu kadar, sosyal hayatta da daha aktif bir yaşam sürmeleri en doğal hakları olan özürlü yurttaşlarımızın daima yanlarında ve desteğinde olduğumuzu belirterek “Dünya Özürlüler Günü’nü” bu konudaki bilinç ve hassasiyetin daha da artmasına vesile olması temennisiyle saygılarımı sunarım.

 

                                                                                              Murat ALDANMAZ

                                                                                                    KADER

                                                                                  Karapınar Engelliler Derneği

                                                                                       Yönetim Kurulu Başkanı