19 Eylül Gaziler Günü Tören programına, İlçe Kaymakamı Mustafa Karaca, Garnizon Komutan V. Topçu Yüzbaşı Ali Öz, Belediye başkanı Mehmet Yaka, Şehit Aileleri, Gaziler, AK Parti İlçe Başkanı Nadi Tartan, CHP İlçe Başkanı Mustafa Yazgan, MHP İlçe Başkanı Faruk Sonkaya, Kurum Amirleri, Kuruluş ve Oda Başkanları, Askeri Erkan, vatandaşlar ile basın mensupları katıldı.

Topçu Astsubay Kıdemli Başçavuş Serdar Özkaracahisar sunuculuğunda yapılan törende, sırasıyla Kaymakam Mustafa Karaca, Garnizon Komutan V. Topçu Yüzbaşı Ali Öz, Belediye Başkanı Mehmet Yaka tarafından Atatürk Anıtına çelenkler sunuldu ve akabinde Cumhuriyetimizin Kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz hatırasırna Saygı Duruşu yapılarak hep birlikte İstiklal Marşı Okundu.

Topçu Astsubay Kıdemli Bçvş. Serdar Özkaracahisar tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi,” Sayın Kaymakamım, Garnizon Komutanım, Belediye Başkanım, eli öpülesi gazilerimiz ve şehit yakınlarımız, değerli misafirler, Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası şehitlik ve gazilik onuru vardır. Her Türk’de bu onura kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaşır. Çünkü milli hasletimizde olan bu duyguların Türk Ulusu ve her bireyi için vazgeçilmez bir anlam ve önemi vardır. Türk milleti bunun en güzel örneğini Atatürk’ün önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşında yaşamıştır. “ Ya İstiklal Ya Ölüm” demiştir. Türk tarihi böylesine “Kahramanlık Günleri” ile doludur. Kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratan şehit ve gaziler tek tek birer onur abidemizdir.

Tarih boyuncu, hür ve bağımsız yaşamış Türk Milleti, işgal ve esarete alışık olmayan, asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaş yapmış birçok insanını şehit ve gazi vermiştir. Birinci Dünya Savaşından sonra, Cennet Vatanın topraklarını işgal eden güçlere karşı Mustafa Kemal’in önderliğinde şerefli bir kurtuluş mücadelesi vermiştir. Vatanı uğruna ölümü göze almış kahraman Türk Ordusu, daha sonra dünya barışını korumak için görev almıştır.

19 Eylül aynı zamanda Atatürk’e 1921 yılında gazilik unvanının verildiği gündür. Bu nedenle yurdumuzda her yıl 19 Eylül “Gaziler Günü” olarak kutlanmaktadır. Aynı gün diğer bir deyimle “Kahramanlık Günü” olarak da kutlanmaktadır. Şehitlerimizin ruhlarını huzurlu kılmamız için, savaş arkadaşları olan gazilerimize hak ettikleri değeri vererek, onları her yerde ve her zaman onurlandırmalıyız diyen Özkaracahisar, Gaziliğin devlet ve millet nezdindekini önemini ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, “ Kahraman Türk Ordusu; Sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine dalalet eden bu unvan ve rütbeye ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım” diyerek anlatmaktadır. Öyle ki; milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milletimizin en büyük görevidir. Ey şeref abidesi, ey bir an bile tereddüt etmeden bizler rahat edelim diye nefesini veren şehidim, verecek olan gazim, unutmayınız kalbimizdeki yeriniz apayrı. Sizlere imrenen gözlerle bakıyoruz. Gözlerinizdeki ışıltı bizleri tarihimizin derin destanlarına alıp götürüyor. Ve yine unutmayınız emanetiniz, emanetimizdir. Gözünüz arkada kalmasın, sizlerin sahip çıktığı gibi bizler de sahip çıkacağız ve bu vatana namerdin elini değdirmeyeceğiz. Arz ederim” diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmanın ardından Atış Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığı Personeli Bakım Er Halil Murat Fındık tarafından “ Gazilerimize” adlı şiirin okunması ile 19 Eylül Gaziler Günü tören programı başarılı bir şekilde sona erdi. (M.Ceyhan)