Onaltıncısı düzenlenen eğitim çalışmaları için Karapınar’a gelen grup "Toprağın bittiği yer" olarak nitelendirilen Konya'nın Karapınar ilçesine gelen heyet, ilçedeki Erozyon Sahasında incelemelerde bulundu. Gındam yaylası, Örnek tepe, ağaçlandırma alanları ile çölleşme ile mücadelede ekili alanlar ve yapılan diğer çalışmalar yerinde görüldü.

Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Necati Şimşekli, istasyon binasında slayt eşliğinde, Afrika ülkelerinden gelen heyete, erozyonla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında geniş bilgiler verdi.

ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Özlem Yavuz “eğitimlerin her yıl hem Afrika hem de Orta Asya ülkelerine gerçekleştirildiğini söyleyen Yavuz bu eğitimlerin 2018 yılında üçüncüsü toplamda da on altı defa gerçekleştiğini” kaydetti.

Türkiye’ye gelen katılımcıların Türkiye’ de ki çölleşme ile ilgili çalışmaları yerinde görme imkânına sahip oluyorlar diyen Yavuz şunları ifade etti:

“Türkiye bu konuda dünya’da lider durumda. Bu eğitimleri alırken tecrübe birikimi olan çalışmaları yerinde görüyorlar. Akademisyenlerimiz anlatıyor ve daha sonra bunu arazide yerinde etüt ediyoruz. Karapınar’ın eski tarihlerdeki erozyonla ilgili çekilen sıkıntılı durumunu anlattık. Hangi çalışmaları yaptıklarını gösteriyoruz. Günümüze kadar yapılan çalışmalar hem anlatıldı hem de çalışmalar yerinde gösterildi ve buradaki elde edilen dünyaya örnek çalışma başarısını misafirlerimiz gördüler. Afrika’dan geliyorlar, buraları görmeye gelenler çölün içinde yaşıyorlar. Ne yapacaklarını bilemiyorlar. Karapınar Toprak Su Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Araştırma istasyon sahası bu konuda en büyük örneği teşkil ediyor. Misafirlerimize yapılan ağaçlandırma, bakım ve iyileştirme sahalarını örnek olarak gösteriyoruz. Bu eğitimlerin de geri dönüşleri de güzel oluyor. Proje safhasında Türkiye ile çalışmak istiyoruz diyorlar, bizler için sevindirici bir durumdur”dedi

Programa ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Özlem Yavuz. ÇEM Daire Başkanı Hüseyin Baltalı, Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsünün Müdürü Mehmet Ali Dündar katıldı.