Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezinde yapılan etkinliğe, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünden Orta Asya ve Türkiye Temsilcileri, 24 ülkeden Fao gurubu, Orta Asya, Afrika ve Balkan ülkelerinden yaklaşık 60 temsilci ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yrd. Özlem Yavuz, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlük Danışmanı Prof.Dr. Orhan Doğan, Çölleşme İle Mücadele Daire Başkanlığı, Şube Müdürü Kenan Şahin, Konya Orman Bölge Müdür Yrd. İsmail Poyraz, Doğa Koruma Milli Parklar 8. Bölge Müdürü Mustafa Tuğrul Şahin, Şube Müdürü Serhat Uğraş, Karaman Orman İşletme Müdürü Fazıl Cabaroğlu,Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdür Mehmet Ali Dündar,Ziraat Y.Müh. İsmail Çinkaya, Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi sorumlusu Ziraat Y.Müh. Necati Şimşekli ve diğer misafirler ile personelleri katıldılar.

Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi binasında; misafirlere ve dış ülkeler Orta Asya, Afrika, Balkanlar ve Fao grubu temsilcilerine Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Dündar ile Ziraat Y. Mühendisi İsmail Çinkaya, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Danışmanı Prof.Dr. Orhan Doğan tarafından slayt eşliğinde Konya, Karaman, Aksaray,Niğde  ve Karapınar'da rüzgar erozyonunun sebepleri, İklimin,yağışın, nemin, sıcaklığın etkileri, rüzgar hız dağılımları, toprak yapısı, bölgenin genel jeolojisi ve formasyonu, Karapınar rüzgar erozyonu önleme sahasında projenin başlangıç alanı 1950 ve öncesi, 1950-2017 tarihleri arasında ki fark, kum tepeleri üzerinde erozyonu önleme ile ilgili otlandırma, ağaçlandırma çalışmaları, ağaçlandırma ile seçilen fidan türleri, hareketli kumulları önlemek için yapılan uygulamalar, meraların bozulması ve korunması gibi çalışmalar anlatıldı. Yurt dışından gelen temsilcilerin soruları tek tek kendi dillerinde cevaplandırıldı.

Buradan bütün katılımcılar ile birlikte Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı, Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma sahası gezilerek örnek tepe ve saha hakkında Ziraat Y.Müh. Necati Şimşekli, Prof. Dr. Orhan Doğan ve saha Müdürü Mehmet Ali Dündar tarafından bilgi verildi. Sahanın gezilmesinden sonra tüm katılımcılar ile birlikte Karapınar sınırları içerisinde bulunan Meke Gölü gezildi. Burada Doğa Koruma Milli Parklar 8. Bölge Müdürü M.Tuğrul Şahin ile TEMA Vakfı İlçe Gönüllü Sorumlusu ve Yeşilpınar Gazetesi Fahri Muhabiri Musa Ceyhan tarafından Meke Gölü oluşumu ve diğer özellikleri hakkında heyete bilgiler verildi. Musa Ceyhan'a ve diğer emeği geçenlere Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Md. Dr. Ahmet İpek imzalı Teşekkür Belgeleri, Genel Md.Yrd. Özlem Yavuz tarafından  Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Eğitimine sağlamış oldukları katkı nedeniyle takdim edildi. Karapınar programı başarılı bir şekilde sona ererek misafirler Mersin'e hareket ettiler.