İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmasında şunları söyledi" Bugün burada şanlı tarihimizin en kutlu günlerinden, İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 94. yıldönümü kutlamak ve onun şairi Mehmet Akif Ersoy'u anmak için toplanmış bulunmaktayız. İstiklal Marşı'nı anlatmak için, onun hangi şartlarla yazıldığını bilmemiz gerekir. Viyana kapılarından, Yemen çöllerinden ve Kafkaslardan çekilip gelenlerin evlatları, küçük bir kara parçasında hapsedilmek ve yok edilmek isteniyordu. İstiklal Savaşının elemli ve buhranlı günlerinde, İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş, Türk Milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamakta idi. Şerefli Milletimiz, kendisine önderlik edenlerle beraber bu zillete razı gelemezdi. Birbirine kenetlenen Milletimiz Mustafa Kemal önderliğinde "Tek Dişi Kalmış Canavar"lara baş kaldırdı ve kendisinden sonraki diğer milletlere de örnek olacak bir bağımsızlık mücadelesine girişti.

İşte tam da bu bağımsızlık mücadelesinin verildiği günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Milletimizin milli heyecanını koruyacak bir marşa ihtiyaç olduğundan yarışma açılmış, Ülkenin her tarafından pek çok şair duygulu ve heyecanlı şiirleriyle yarışmaya katılmıştır. M.,Akif Ersoy'un yarışmaya katılmadığı görülmüş ve nedeni sorulduğunda " Milli Marş Para İle Yazılmaz" cevabını vermiştir. Mehmet Akif, arkadaşlarının ısrarı üzerine ve kazanırsa ödülünü kahraman orduya vereceği şartı ile yarışmaya katılmaya ikna edilmiş ve Milletimizin zaferini, yüceliğini ve bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla anlatan İstiklal Marşı, yarışmaya katılan 724 şiir arasından birinci seçilen Mehmet Akif Ersoy'un şiiri TBMM okundu ve iki defa milletvekilleri tarafından dinlenen ve ayakta alkışlanan İstiklal Şiiri 12 Mart 1921 'de TBMM tarafından milli marşımız olarak kabul edildiğini belirten Sağdıç, sözlerime son vermeden önce, İstiklal Marş'ımızın kabul edilişinin 94. Yıldönümünü kutluyor, uzun uğraş ve mücadelelerden sonra, bizlere bu cennet vatanı hediye eden; kahraman askerlerimize, isimsiz nice şehitlerimize, şerefli ecdadımıza şükran ve minnetlerimizi sunuyorum.

Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY'u bir kez daha rahmetle anıyor, yine onun ifadesiyle sözlerime son veriyorum. "Allah, Bu millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın" dedi

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Fatma Nur Diri "Bayrak Şiirini, Seda Saracoğlu " Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor" şiirini okudular ve ardından yine aynı okul öğrencileri " İstiklal Marşı Oratoryosu'nu başarılı bir şekilde icra ederek katılımcılardan büyük alkış aldılar.

Okulda düzenlenen İstiklal Marşını güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilerden birinciliği kazanan Dürdane Aktop'a, İkinciliği kazanan Sevgi Çalık'a, Üçüncülüğü kazanan Sedat Kaya Uzunöz'e ödülleri İlçe Kaymakamı Saadettin Doğan, Garnizon Komutan V. Topçu Yüzbaşı Ali Öz, Belediye Başkanı Mehmet Yaka tarafından tebrik edilerek verildi. Program sona erdi.

Bu programda emeği geçen Karapınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdür Vekili Muhammed Aylıdere'yi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Levent Eser ve Rabia Eser'i böylesine anlamlı bir programa önderlik ederek başarılı bir şekilde icra edilmesinden dolayı kutluyoruz.