21. Yüzyılla birlikte dünya genelinde  gençler, toplumsal hareketliliğin baş aktörü, toplumsal meselelere yön veren bir mekanizma ve kendilerini ilgilendiren alanlarda karar alma ve uygulama sürecinde de  önemli roller üstlenen toplumun önemli bir bölümünü oluşturmuşlardır. Milletlerin tarihinde çoğu zaman altın saatler yaratan gençler tarihin seyrini de değiştirecek önemli çalışmalarda bulunmuşlardır. Bu bağlamda dünya genelinde ülkelerin geleceği ve teminatı olan gençlerin üzerinde büyük bir hassasiyetle durulmaktadır. Gençlere yönelik yapılan önemli politikalarla bir bağlamda ülkenin de geleceği teminat altına alınmış olunmaktadır.

Yazı içersinde Türk gençlerinin tarihi seyir içindeki önemi, büyük kahramanlıklarından bahsetmek ve gençliğe bir ilham vermek isterdim uzun uzadıya ama bugüne, bugünün gençlerine değinmek ve onlara yönelik yapılacak çalışmalara dikkat çekmek istiyorum.

Genç bir siyaset bilimci olarak yazım dâhilinde hem ülke genelindeki gençlik politikaları ve bu politikaların yerel düzeye yansıyan taraflarını hemde ideal gençlik politikalarından bahsetmek istiyorum.

Türk Gençliğinin Meseleleri adlı daha önceden kaleme aldığım yazımda şunları söylemiştim: ''İçtimai bakımdan dinamik, iç ve dış tehdit unsurlar karşısında sağlam, tarihi misyonuna uygun bir devlet geleceğinin teminatı gençliğini bütün sosyal, siyasal, ekonomik, vb. ögelerin olumsuz etkilerinden sıyırıp özenli bir şekilde geleceğe götürmelidir. Bir devletin asli görevlerinden biri de  milletinin içindeki genç nüfusa sosyal adalet ve fırsat eşitliği sağlamaktır. Geleceğinin teminatı olan nesle gelişi güzel, sürekli değişen, beklentilere cevap vermeyen politikalar yerine tarihi misyonuna uygun, etkin ve uygulanabilir eğitim ve sosyal politikalar üretmelidir ''. Gençliğin yarınlarda üstleneceği toplumsal rollerin bilincinde yetiştirilmesi, bilim, sanat, kültür, ticaret, siyaset vb. bütün alanlarda donanımlı yetiştirmesi kamu ve yerel yöneticilerin sorumluluğunda olmalıdır. Bu politikaların düzenlenmesinde ve ilerlemesinde gençlerin ihtiyaçlarına ve görüşlerine de başvurulmalıdır elbette. Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde bu politikalar gelişi güzel, öylesine hazırlanmamalıdır.

Gençlik politikaları gerek ulusal ve gerekse de yerel düzeyde, gençlerin bir ülkenin geleceği idrakiyle yapılmalıdır. Yapılan bu politikaların sistemli bir şekilde ilerlemesi gençliğin bulunduğu yerel bölgenin ve dolayısıyla bütün bir ülke açısından oldukça önemlidir. Gençlik politikaları gençliğin kişisel gelişimini sağlayacak,  geleceğe donanımlı götürecek, geliştirecek, sosyal hizmet uzmanları, gençlik çalışanları ve psikologlar eşliğinde yapılmalıdır. 

Yerel yönetimlerin gençlik adına yürüttükler faaliyetler genelde yapılan çalışmalar ışığında şekillenmiş, gençlikle ilgili çalışmalar birbirinden etkilenerek hızlanmıştır. Bu çalışmalar o şehrin gelişiminde ve özellikle ilerlemesinde de oldukça önemlidir. Eğitim, kültür, sportif faaliyetlerin yanında özellikle açılan gençlik merkezleri ve oluşturulan gençlik meclisleri sayesinde gençler kendilerini geliştirecek, yerel siyasete aktif katılım gösterecek, söz sahibi olacak bir ortam bulmuştur.

Türk gençliğine yönelik gençlik politikaları,  dünyadaki diğer gelişmiş toplumların uyguladığı politikalarından daha az, daha pasif olmamalıdır. Tabi ki politikaların muhatabı olan gençlerde bu politikalar ekseninde şekillenen çalışmalara katılım göstermelidir. Bir ülkenin yarınları olduğunun bilincinde yetişen gençler ülkemizi ve milletimizi aydınlık yarınlara götürecektir. Bu bağlamda da gençlikten hiçbir şey esirgenmemelidir.

Türk milli kültürü, tarihi misyonu, hedefleri, ile çağdaş, yenilikçi, son gelişmeler ekseninde harmanlanmış gençlik politikalarının ışığında yetişen,  yarınları şekillendireceğinin bilincinde olan Türk gençliği, damarlarındaki asil kandan aldığı kudret, tarihten aldığı ilham ve atalarından aldığı güçle, Tüm ümidi gençlikte olan Türk Gençliğinin Büyük Önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün ruhunu şad edecek, Türk Milleti ve Onun Ölümsüz Devleti adına büyük başarılar gösterecektir.