Bir gün aklına gelecek olursam bana şiir ısmarla

Eylül’ü konuşalım

Cemal Süreyya

EYLÜL İLE GÜZ KONUŞMALARI

Ve eylül geldi. Hayatımızın dallarına konuverdi kuşlar gibi. Sessiz yanımıza geldi biraz. Hüzünleri tazeledi belki de. Gidenleri tazeledik sonra. Gelenleri karşıladık heyecanla. Şairin dediği gibi "Gittin, Bir eylül sabahı. Suretini aynada bırakarak."…

Aslında hüzünlerin üzerine geldi Eylül. Belki bu zamanda Eylül’e “hüzün ayı” demek haksızlık olur. Orman yangınları, sel ve devam eden salgınlar. Eylül ile hüznü aynı tartıda değerlendirmek bu sefer olmadı sanki. Hüznün üzerine geldi Eylül bir misafir gibi. Bize de memnun etmek düşer misafiri. Tutacak bizleri hüzün kokan yanlarımızdan. Böyle zamanlarda sağlam bir dost lazım bize sonra sıkı bir demlik çay… Sonrası iyilik sağlık gelir kendiliğinden. Bir cadde’ de uzayıp giden dostluk, gök kubbede bırakılmış hoş bir seda… Böylece yaşanılması gereken çok şey var diye düşünüyorum. Kuş cıvıltılarını daha anlamlı kılacak okullarda çocukları yeniden görecek olmamız… Gençlerin gözünde büyüyecek bulut bulut hayallerin yaşanılacak olmasına inanmak, yeniden sevindirecek bizleri.Yeniden doğacak belki yaşanılacak ne varsa.  Sonra yoklayacak bizi narin bir yağmur damlası sırtımızdan inerek.

Kıymetli Okurlar;

Herşeyin zıttı ile kaim olduğu dünyada güzelliklerin, umutların, sevinçlerin sizlerle beraber olmasını umut ediyorum. Hüzünleri her ne Kadar Eylüle yakıştırsak da, sevinçler sizlerle, bizlerle, hepimizle beraber olsun. Yüce rabbimiz tarafından zaman içinde bizlere verilecek hüzünlerin birer imtihan olduğunu unutmamamız gerektiğine inanıyorum. Yeniden olacak sabah, doğacak güneş, yağacak yağmur, sabah işinize giderken karşınızdan gelecek bir dost, başını okşadığınız bir yetim, kabına su koyduğumuz tekir kedi kalbinize ferahlık versin. Eylülün hüzünleri delik olan cebimizde olsun.

Sonra başınızı yastığınıza koyduğunuzda, yüreğiniz ile beraber kaldığınızda yani, bir düş filizlenirken kalbinizde, en güzel Eylüllerin sabahı sizinle olsun. Tebessümün sadaka olduğuna iman eden bir dinin mensupları olarak hayat reçetenizde tebessüm eksik olmasın.

Daha çok umut, daha çok sevinç, mutluluk adına yaşanılacak daha çok neler varsa hep beraber yaşamak temennisi ile kalbinize ova genişliğinde ferahlık veren, her şeyinizin sahibine, yüreğinizinmâlikine emanet olun…

Nice sevinç dolu yazılarda görüşmek umuduyla….

Güz geliyor uçuşan yapraklar gibi ta uzaklardan

Yaşamak geliyor içimden çocuk gibi yeniden yaşamak hüzne aldırmadan

İbrahim BİRGÜL