Sayın çok kıymetli okuyucularım, bu köşe yazımda ne yazsam diye düşünürken, TEMA Vakfı İlçe Gönüllü Sorumluları Ilgın Temsilciliğinde yapılan bir toplantımızda bizlere ve vatandaşlara dağıtılan çok anlamlı ve bizlere uyarılarda bulunan "Ekmeğini Çöpe Atma, Suyunu Boşa Harcama" isimli broşür evraklarımı karıştırırken elime geçti ve içerisindeki çok faydalı bilgileri siz kıymetli okuyucularımla paylaşmak istedim. İnşallah yararlı olur, insanlarımız biraz daha israftan uzaklaşır diye düşünüyorum.
"Biliyor musunuz? Türkiye'de her gün 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiğini, bunun ekonomiye zararının günlük 2.6 milyon TL olduğunu, Türkiye'de üretilen her 10 ekmeğin birinin israf edildiğini,
Ekmeğin küflenmesini önlemek için; Tahtadan yapılmış bir ızgara üzerinde ya da tahta tabanlı bir ekmeklikte saklayınız, kısa zamanda küfleniyorsa ekmekliği 15 günde bir sirkeli suyla siliniz. Ekmekleri, ekmeklikte uzun süre saklamak ve daha geç bayatlamalarını sağlamak için, küçük bir kabın içerisine bir miktar tuz koyup, ekmekliğin bir köşesine yerleştirin. Ekmeğin uzun süre dayanabilmesi için, naylon bir torbaya koyup, ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engelleyiniz ve 20 derecenin altında ya da buzdolabında saklayın. Ekmeği daha düzgün ve ufalanmadan kesmek için, bıçağı ateşe tutunuz ya da 2-3 dakika kadar suda bekletiniz, işiniz oldukça kolaylaşacaktır.
Ekmek Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar; Ekmeği kesinlikle açıkta bırakmamalıyız. Sıcak ekmekleri soğuduktan sonra naylon torba içerisinde saklayabilirsiniz. Ekmek yeterince soğumadan bırakılırsa buhar nedeniyle küflendiğini bilmeliyiz. Ekmeği bir öğünde tüketilecek kadar dilimlemeli, kalanı bütün olarak muhafaza etmeliyiz. Soğuk ekmek kesinlikle bayat ekmek demek değildir. Bir gün sonra bile ıslatıldığında tekrar yumuşak ve lezzetli bir hal aldığı için kolaylıkla yenebilir.
Musluğu Açık Bırakmayın; Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 Ton suyu kurtarabilir.
Bulaşıklarınızı Elde Değil Makinede Yıkayın; 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşğını elde yıkarsanız, ortalama 84-126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da yılda ortalama 26-40 ton suyun kurtarılması demektir.
Diş Fırçalarken, Tıraş Olurken Suyu Kapatın; Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde musluğu açık bıraktığımız takdirde su gideri yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.
Daha Kısa Duş Alın; 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarırsınız.
Gereksiz Yere Sifon Çekmeyin; Tuvaleti çöp olarak kullanmayın, dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.
Petrolsüz milyonlarca yıl yaşadık ama! Susuz birkaç gün yaşayabilir miyiz.?
Yılda 140 Ton suyu kurtarmak sizin elinizde."
BİR YIL SONRASINI DÜŞÜNÜYORSAN, BUĞDAY EK
ON YIL SONRASINI DÜŞÜNÜYORSAN, AĞAÇ DİK
YÜZ YIL SONRASINI DÜŞÜNÜYORSAN, İYİ EĞİTİM ALMIŞ İNSAN YETİŞTİR.
Gelişmiş ve güçlü Türkiye'nin kapısı anne, baba ve öğretmenlerimizin elinde olan eğitim anahtarı ile açılacaktır. Çocuklarımızı milli, manevi, kültürel değerlerimizi benimseyip davranış haline getiren, insanlara saygı, sevgi ve hoşgörüyle yaklaşan; ailesini, yurdunu, milletini, bayrağını gönülden seven, demokrasiden yana, "Bilgiden Bilgeliğe Varmak İsteyen" israftan uzak nesiller yetiştirmek için çaba göstermeliyiz. Saygılarımla