Karapınar’a yeni atanan Öğretmenlere “Uyum Semineri” kapsamında Karapınar ve çevresini tanımaları için yapılan geziye İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç, İbrahim Gündüz Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Önal, TEMA Vakfı İlçe Gönüllü Sorumlusu ve Yeşilpınar Gazetesi Fahri Muhabiri Musa Ceyhan eşlik etti.

Öğretmenlere Meke Gölü, Acıgöl, Erozyon önleme bölgesi gezdirildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç, İlçemize yeni atanan öğretmenlere İlçenin Tarihi, coğrafi, sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı ile ilgili ve ayrıca Meke gölü ve Acıgöl yerinde gezdirilerek oluşumları hakkında geniş bilgiler verdi.

Öğretmenler, Meke ve Acıgöl gezisinden sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğüne bağlı Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi sahasını gezerek İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç ve TEMA Vakfı İlçe Gönüllü Sorumlusu Musa Ceyhan tarafından bu sahada yapılan çalışmalar ile ilgili genel bilgi verildikten sonra erozyon sahası içerisinde gelecek nesillere örnek olarak gösterilmek üzere bırakılan ve eski haliyle yeni halinin karşılaştırılmasına vesile olan “Örnek Tepe” (kum tepesi) gezdirildi.

Örnek Tepe’yi gezen öğretmenler Meke gölü, Acı göl, Erozyon Önleme sahasında bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler. TEMA Vakfı İlçe Gönüllü Sorumlusu Musa Ceyhan Öğretmenlere, Erozyon önleme bölgesi kurulmadan önceki kum fırtınalarından çektikleri sıkıntıları anlatarak şunları söyledi “Erozyon, yüz yıllardan beri devam ede gelmiş ve insanlığı devamlı surette tehdit etmiştir. Erozyon bazı devletlerin haritadan silinmesine ve bazı devletlerin de büyük göçlerine neden olmuştur. Karapınar yurdumuzun en az yağış alan bir bölgesindedir. Senelik yağış ortalaması 250–300 mm civarındadır. Karapınar bilhassa İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde esen şiddetli güney rüzgârları erozyona sebep olmuştur. Bizim çocukluğumuzda kum fırtınalarının devamı müddetince Karapınar’da yaşam felce uğrar, gerek insan, gerekse diğer canlılar toz fırtınasından boğulacak bir hale gelmekte, evlere ve kapalı alanlara kaçan insanlar saatlerce evlerinden dışarı çıkamazlar, evlere kum dolar, koyunlar kuzularını emziremez, trafikte seyreden araçlar kum fırtınasından yollarına gidemez, araçların boyaları bozulur, acil hastalarımız Konya’ya ve Ereğli’ye gidemez hale gelirdi. Kum fırtınası verimli topraklarımızı alıp götürür ekinler, meralarda ki otlar kumla üzerleri örtülür, çiftçiler tarlalarından verim alamaz, koyunlar, kuzular merada yiyecek ot bulamazlardı. Okul çağındaki çocuklar okullarına gidemez, okuldaki çocuklar evlerine gidemez hale gelirlerdi diyen Ceyhan, Bu gezdiğimiz alan içerisinde erozyon önleme faaliyetini başlatan ve çalışma yapan tüm emeği geçen bütün yetkililere şükranlarımı sunuyorum. Siz öğretmenlerimizden bir isteğim çevre ve ağaç sevgisinin yaygınlaşması yolunda da çaba göstermenizi istiyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum”dedi

Gezi hakkında tüm Öğretmenler adına konuşan Biyoloji Öğretmeni Abdullah Özdemir, Uyum Semineri kapsamında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce yapılan çevreyi tanıma gezisinden son derece memnun olduklarını ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç’a bizlere böyle güzel bir gezi düzenlemesinden dolayı öğretmen arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum diyen Özdemir, Karapınar’ı daha önce tanıma şansım oldu. Karapınar halkı çok misafirperver ve yardımseverdir. Memurlarına, öğretmenlerine hem saygılı hem de sahip çıkar. Bundan dolayı Karapınar’a yeni atanan arkadaşlarımın çok şanslı olduğuna inanıyorum”dedi