Binlerce öğrencinin heyecanla beklediği TEOG'un yerine gelen sistemin Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi olduğu ve TEOG'un yerine stresi kaldıracağı gibi adrese en yakın okula yerleştirilecek. Liseye başvuru esnasında öğrencinin önüne ekranda 5 seçenek sunulacaktır. Öğrencinin tercihi esas olacak ve böylelikle Ortaokulla Lise arasında bir bağ kurulmuş olacak bu da % 90'ın üzerindeki öğrenciler için, Akademik çeşitlilik sağlanacak ve okulun başarı yüzdesini yükseltecektir. Sınıfta bir başarılı öğrenci
varsa, o arkasından birçok öğrenciyi de sürüklemiş olacaktır. Sorular Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacak, öğrenciler sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Bu sınavın Haziran Ayı'nın ilk hafta sonu yapacağız diyen Bakan Yılmaz, Sınav süresi 60 dakika ve 60 soru yer alacaktır. Peki neden TEOG değiştirildiği de Milli Eğitim Bakanı tarafından şu şekilde açıklandı. Bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği şeklinde algı var. Bizler vatandaşlarımızın velilerimizden her ne şikâyet gelirse dikkate almak zorundayız dedi.
Bu yeni sistemle öğrenci velilerinin, öğrencilerin stresten kurtulması sağlandı, Fen ve Sosyal Bilimler liselerine girmek isteyen herkese yeni sınav yapılacağı öğrenildi. (M.Ceyhan)