Kapari Bitkisi ekimine 60 Öğrenci, Meke Anadolu Lisesi Md. Yrd. Şerafettin Özaydın, Matematik Öğretmeni Gizem Cebe, Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Efdal Okçu, Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Bağcı ve basın mensupları katıldı.

60 öğrencinin 400 kapari diktiği “Kapari” bitkisi erozyonla mücadeleye katkı yapmak istediklerini söyleyen Karapınar Meke Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Şerafettin Özaydın, ” Amacımız”Bir taşla iki kuş vurmak”Kapari ağaçlandırması ile hem erozyon felaketi önlenebilecek hem de kapari tomurcuklarını toplayan halka gelir kaynağı yaratılarak gelir düzeyi yükseltilip büyük bir sorun olan göçün önüne geçilebilecek ” dedi.

İspanya milli bitkisi kapari kökleri 40 metreye ulaşan bitki, toprağı tutma ve erozyon önleme özelliği var diyen Özaydın şunları kaydetti:

Tohumları 400 civarında yemekte sos ve baharat olarak kullanılmakta. Çiftçiler tarlalara dikerek 1 yıl sonunda çok değerli ürünler elde ediyor. Bu bitki Ülkemizde Burdur ve Denizli’de bulunuyor. Karapınar’da Kapari bitkisi yönünden zenginleştirmek istiyoruz. Soğuğa ve sıcağa dayanıklı. Çok su istemez, kuraklığa dayanıklı olup, kışın zor şartlarında yazın kurağında erozyon önüne geçebilir.

Kuraklığa dayanıklılığı ve toprak yüzeyini yayılarak örtmesi gibi özellikleriyle kurak/yarı kurak step sahalardaki akan gevşek yamaçlarda, erozyonla mücadelede  büyük başarı elde ediliyor. Bu nedenledir ki kapari, çöl bitkisi” olarak bilinmektedir.

Kapari, geç tutuşan bir bitki. Bu nedenle de orman yangınlarında, ormancıların dostu. En kurak mevsimde yaz günleri, yeşil kalması, toprak yüzeyini örterek ot vejetasyonunun gelişmesini önlemesi ve rüzgâr akımlarını kesmesi nedeniyle yangına hassas bölgelerde değerlendirilmektedir diyen Özaydın, Burada bize alan gösteren ve Kapari bitkisi dikiminde yardımcı olan Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğüne, Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Bağcı’ya teşekkür ediyoruz”dedi