28.04. 2012 Cumartesi günü saat 10.00’ da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen çevre tanıtım gezisine İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nizamettin Tezcan’ın koordinasyonunda gerçekleşti.

Gezinin rehberliğini ise TEMAVakfı Karapınar Gönüllü Sorumlusu ve Yeşilpınar Gazetesi Fahri Muhabiri Musa Ceyhan yaptı.

Öğretmenlere Erozyon Önleme Sahası, Obruklar, Çıralı Gölü, Acıgöl ile nazar boncuğu Meke Krater Gölü gezdirilerek obruk oluşumları ile göllerin tarihi ve doğal güzellikleri hakkında İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nizamettin Tezcan ve Musa Ceyhan tarafından bilgiler verildi.

Ayrıca gezi esnasında Öğretmenlere yayla yerleşim yerlerinde ki yaşantılarda tanıtıldı.

TEMA Vakfı İlçe Gönüllü Sorumlusu Musa Ceyhan,” Karapınar Erozyon tehdidini yaşamış bir llçedir. Eskiden Kum fırtınaları ve kum yığınları sebebi ile insanlar dışarı çıkamazdı. Hayvanlar otlayamaz, araçlar trafiğe çıkamazdı. Trafiğe çıkan araçlar sık sık kaza yaparlar ya da devrilirlerdi. Kum fırtınası yüzünden araçların boyaları kalmazdı. Rüzgarın şiddeti müddetince kalkan toz bulutları insan ve hayvan sağlığına son derece zararlı oluyor, savrulan ince kumlar kulak, burun ve gözleri dolduruyor, kumlar insanların burun ve ağız yolu ile solunum yollarını tıkıyor ve nefes almakta zorlanıyorlardı. Çocuklar okula gidemiyor, makinelar çalışamaz hale geliyor, evlere kum doluyor, damlara kumlar üzerinde çıkılıyor, bitkilerin üzerleri kumla kaplanıyor ve toprak verimsiz hale geliyordu. Karapınar’ın taşınması bile söz konusu iken zamanında İlçemizde Kaymakamlık yapan A. Naci Ekşioğlu ve ondan sonra gelen Kaymakamız Sadrettin Sürbahan olayın üzerine giderek Konya Valiliğine ve Ankara’ya erozyon tehlikesinin büyük boyutlarda olduğunu bildirmesi üzerine Konya Toprak Su teşkilatı tarafından 1962 yılında 160.000 Dekarlık alanı kaplayan Erozyon Önleme Sahası kurularak bu saha içerisinde yapılan Jeolojik, Hidrolojik, toprak ve topoğrafik ön etütlerinin tamamlanmasından sonra bu alanın 43000 dekarlık kum eksibeleri (Kumul Barıkanlar Sahası) 97000 dekarlık kumul bölge sahası, 5000 Dekarlık düz topraklar erozyona çok müsait saha, 15000 dekarlık ketir tepesi sahası olarak 4 parçaya bölünerek üzerinde yıllar süren başarılı ve titiz çalışmalar sonucunda elde edilen başarı Dünya’da örnek bir çalışma olduğu ve Dünya ülkeleri tarafından erozyonla yapılan mücadelenin büyük bir zafer olarak nitelendirildiğini belirten Ceyhan bu alan üzerinde yapılan çalışmalarla toprağın giysisi olarak çavdar, ayrık cinsleri, İngiliz ve İtalyan çimleri, yonca çeşitleri, korunga ve fiğ çeşitleri ekilerek öncelikle otlandırmaya önem verildiği, daha sonra kum yığınlarının üzerlerinde rüzgâr kıran kamış perdeler yapılıp, araları yine otlandırılıp, sahada toprak yapısına uygun söğüt, iğde, akasya, zerdali, gladiçya, sofora, Akçaağaç, dişbudak, karaağaç, mazı, ılgın, idris, ahlat, aylantus, meşe, sedir, çam, kızılcık, badem, erik, kayısı, elma, üzüm bağları vs. fidan türleri ekilip, bakımları önce 6 adet kuyu açılıp mazotla çalışan motorlarla tankerlere su verilip, tenekelerle insanlar sırtları ile fidanları suladıklarını çok iyi hatırlıyorum ve daha sonra teknoloji nimetlerinden faydalanılarak elektrikli kuyular açılıp, sulama imkanının yağmurlama ve damla sulama sistemi getirilerek daha da iyileştiği görüldü diyen Ceyhan, geziye katılan Aday Öğretmenlerden ise isteğinin okuttuğu Öğrencilerine ağaç ve çevre sevgisinin, doğal varlıkların korunması ve bilinçlendirilmesi yolunda azami gayretin gösterilmesini istiyorum”dedi

Geziye katılan Aday Öğretmenler Musa Ceyhan’a verdiği bilgi ve paylaştığı hatıralarından dolayı teşekkür ettiler.

 

Aday öğretmenlerden Kısmet Büyükboğa, Karapınar’ın ilginç bir coğrafi yapıya sahip olduğunu belirterek,” Doğal güzellikleri son derece etkileyici ve ilginç. Turizmin gelişmesi halinde Karapınar’ın turizm kenti olabilir” dedi.