EĞİTİM EN ÖNEMLİ SORUN

 

Dostlar, içinde bulunduğumuz zaman diliminde dünya devletlerinin hem ekonomik hem de siyasi alanda acımasız rekabetine tanık oluyoruz. Küresel güçler başta kendi coğrafyalarında yaşayan kitleler öncelikli olmak üzere algı operasyonları planlayarak dünya siyasetine kendilerince balans ayarı yapmaya çalıştıklarına tanık oluyoruz.

      Ancak size bütün bu gelişmeleri yakından takip etmeye çalışan bir kardeşiniz olarak bir şeyi ifade etmek isterim ki içinde bulunduğumuz süreci salimen atlatabilmek, özlemini duyduğumuz küresel güce erişebilmek için güncel olayların meydana getirdiği çalkantılı zeminden kendimizi kurtarmak ve mutlaka eğitim anlayışımızı kökten yeniden yapılandırmak zorundayız. Çünkü mevcut zaman diliminin acımasız rekabetçi anlayışından galip çıkabilmenin tek ve en önemli gerekçesini eğitim oluşturmaktadır. Kapitalist devletlerin ürettiği haz ve zevke dayalı yaşam kültürü bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ne acıdır ki insan kaynaklarımızı hızla tüketmektedir. İnsanlar kişisel çıkar ve menfaatleri için binlerce yıllık geleneksel birikimlerini, değerlerlerini ayaklar altına alabilmektedir. Kendisinin bu sorumsuz tavrını da bireysel hak ve özgürlüğü olarak tanımlayarak yasal zırhın arkasına sığınma sorumsuzluğunu gösterebilmektedir. Sonuç olarak her gün binlerce yıllık tarihi geçmişimizin mirasını katleden eli kanlı caniler olarak bu ülkenin sokaklarında, caddelerinde umarsızca yaşmaya devam etme vurdumduymazlığına tanık oluyoruz. Aslında her gün ekranlardan tanık olduğumuz şiddet ve cinayetler içimde bulunduğumuz toplumsal yozlaşmanın çok doğal bir sonucu niteliğinde. Ama biz hala bataklığı kurutmak yerine sinek ilacı üreticilerini sorguluyoruz.

         Dostlar, işte içinde bulunduğumuz bu şartlar çerçevesinde günümüz dünyasında insan kaynaklarını korumayı ve geliştirmeyi başaran devletler süreci başarıyla ve zaferle tamamlamaya adaydırlar. Bunun dışında kalan, süreci sadece siyasi ve ekonomik bir rekabet olarak algılayan devletler ise tarihin kara deliğine doğru yolculukları kaçınılmaz gözükmektedir.

       Biz, ne acıdır ki batı özentisi ile oluşturduğumuz, kendi gelenek ve değerler dünyamızdan kopuk eğitim anlayışımızla bu gün dünyanın insan kaynaklarını en çok israf eden ülkelerinden birisi, olmaya devam ediyoruz. Genç ve dinamik nüfus yapımıza rağmen insan yaşlanmış toplumların refleksine ve üretkenliğine sahibiz.

        Eğitim kurumlarımızda gençlerimize yüz yıllık bin yıllık milli projeksiyonlar kazandırmak yerine en kısa zamanda en fazla neti üreterek kendi geleceğini kurtarma çabası içerisinde olan bencil, kaygılı ve asla milli kimliği oluşmamış bir nesil üretiyoruz.  

        Sevmeyi, merhamet etmeyi, sadakat göstermeyi, vefa sahibi olmayı, saygılı olmayı, paylaşmayı bilmeyen ama matematikte, fizikte, kimyada, tarihte edebiyatta her gün daha çok net çıkarabilme becerisine, heyecanına sahip bir nesil.

          Toplum ve dünya gerçeklerinde kopmuş daracık kendi dünyası ve çevresi içerisinde boğulmuş, hazlarını ve zevklerini tatmin etmekten başka kaygısı olmayan, kendisini ifade edebilmek ve gerçekleştirebilmek adına logolara, futbol takımlarının renk ve logolarına, marka kavramlarına ihtiyaç duyan bir gençlik…

       Öğretmenlerimiz bütün iyi niyetlerine karşın mevcut yetersiz ve çarpık eğitim anlayışının kıskaçları içerisinde kıvrım kıvrım kıvranmakta ve çaresizlik içerisinde vicdan azabı çekmektedirler. Ama ne var ki mevcut sorunların birinci derce de muhatabı olan bu insanları sorunun çözümü adına kimse muhatap almamaktadır.

       Dostlar, içine girdiğimiz seçim süreci içerisinde iktidar adaylarından en büyük talebimiz içine düştüğümüz bu cehalet girdabından insanlarımızı kurtarmak adına köklü bir eğitim reformu olmalıdır.

       Emin olun bu ülkenin insanlarının bundan daha acil ve gerekli bir başka ihtiyacı daha yoktur.

        NOT: 18/02/2014 tarihinde babam Cavit ACAR’ı kaybettik. Bu acılı günlerimizde bizleri yalnız bırakmayan, üzüntümüzü paylaşma duyarlılığını gösteren tüm dost, akraba yakınlarımıza ailece teşekkür ediyor, Allah onlardan razı olsun temennisinde bulunuyorum.