Stres, endişe, evham, kuruntu, temkinli olma gibi terimlerle de ifade edilebilir. Kaygı tamamen istenmedik bir duygu değildir; bizi tehlikelerden koruyabilir. Örneğin trafikte bizi tehlikelerden korur, bir duman kokusunu aldığımızda tehlikeyi önceden fark edip önlem almamıza yardımcı olur. Yüksek düzeyde olmayan bir kaygının çocuğa yararı da olabilir. Örneğin, sınavdan önce birazcık kaygılanmak çocuğun sınava hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Ancak kaygının yoğun ve sıklıkla yaşanması çocuğun yaşamını olumsuz biçimde etkiler.
Şimdi kaygı duygusunu daha iyi anlamak için bir etkinlik gerçekleştirelim.
Kaygı konusunda anne babalar ne yapmalıdır?
*Hafife almayın.
*Kaçmalarına/kaçınmalarına izin vermeyin
*Örnek olun
*Aşama aşama ilerleyin
*Olumlu davranışları takdir edin
*Çocukla beraber kaygısını test edin
Tüm çocuklar ve hatta bazı yetişkinler arada bir yalan söyler. Çocuklar pek çok nedenlerle yalan söyler. Bazen söyleyecekleri konunun yeterince ilgi çekici olmadığını düşünüp konuyu daha ilgi çekici hale getirmek için yalan söylerler. Bazen karşısındaki insanı incitmemek için yalan söyler. Ana babaları kaygılandıran ve hayal kırıklığına uğratan yalanlar ise çocuğun içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak, ceza almamak ya da başkasının üzerinden menfaat elde etmek amacıyla söylenen yalanlardır.
 Yalan söyleme konusunda anne babalar ne yapmalıdır?
*Uygun bir şekilde ifade edin
*Örnek olun
*Anlamaya çalışın
*Takdir edin
Depresyon:
Pek çok çocuk üzüntü ve keder duygularıyla birlikte artık hiçbir şeyden zevk almama belirtileriyle birlikte gidebilen depresyon belirtileri gösterir. Üzgün olduklarını çoğu zaman söylememekle birlikte huysuzluk, huzursuzluk, kolayca parlama, ve kolayca ağlama gibi davranışları sergiler. 
Olumsuz olaylara karşı geliştirilen depresif duygular bir süre sonra azalır ve normal yaşantımıza bir süre sonra döneriz. Bununla birlikte çocuğun depresif duyguları okul başarısını ve okul hayatını, arkadaşlık ilişkilerini ve genel olarak yaşamını etkiliyorsa bir uzmana yönlendirilmelidir.
*Çözümü olmayan sorun olmadığını söylemek önemlidir.
*Grup etkinlikleri önemlidir.
*Hoş anıları içeren sohbetler yapmak önemlidir.
*Çocukların uyku ihtiyaçlarına dikkat etmek gerekir.
 Uzmanlar okul çocuklarının sağlığı için on- on iki saat uykuya ihtiyaçlarının olduğunu, ağlıklı ve düzenli bir uyku için aşağıda belirtilenlere dikkat etmek gerektiğini söylemektedirler.
*Yatma saatini belirleyin.
*Rutin davranışlar oluşturun.
*Yatmadan önce hoş vakit geçirin.
*Uygun açıklamalar yapın.