Yetişkinler hareket ettiklerinde yorulmaktadır. Ancak çocuklar fiziksel yönden henüz olgunlaşmamış olduğundan aktif olma ihtiyacı hissederler. Bu nedenle hareketsiz kalmak, uzun süre oturmak onları koşmaktan, zıplamaktan oyun oynamaktan daha fazla yorar.

Topa vurma, ip atlama, koşma, elle yakalama gibi fiziksel etkinlikler çocukların bedensel gelişimleri için önemlidir.

Çocuklarınıza destek olmak için:

1.Örnek olun:

2.Ortam hazırlayın:

3.Açık hava oyunlarına yönlendirin:

4.Spora yönlendirin:

5.Bilgisayarı ve televizyonu sınırlandırın:

Spor yapmak bedensel gelişimlerine faydalarının yanı sıra çocukların streslerini azaltmakta, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimlerini de olumlu yönde etkilenmektedir.

Özellikle 1.sınıf çocukları sık sık oturarak bir şeyler yapmak zorunda kaldıkları için enerjilerini boşaltamayabilirler. Bu dönemde kalem yeme, tırnak yeme, saç kıvırma ve genel huzursuzluklar karşımıza çıkabilir. Çocukların hareketlerini kısıtlamamak ve spora yönlendirmek çocukları rahatlatacaktır.

Spor yaparken anne baba olarak dikkat etmemiz gereken noktalar:

*Çocuğun yaptığı spordan zevk alması önemlidir.

*Yaptığı spor ilgi ve yeteneklerine uygun olmalıdır.

*Mutlaka bir spor yapmak zorunda değildir. Ancak bedensel gelişimleri için büyük ve küçük kaslarını çalıştırmalıdır.

*Belirli bir sporu en azından bir süre denemesini sağlamak gerekir.

Fiziksel büyümeyle birlikte çocukların cinsel gelişimleri hız hazanır. Çocuklar bedenlerindeki değişimin cinsel anlamlarının da olduğunu fark etmeye başlar.

Cinsellikle ilgili konuşmak toplumumuzda genellikle zordur. Çocuklarla cinsellikle ilgili konuşmak da zaman zaman sizlere zor gelebilir. Oysaki cinsellik de konuştuğumuz diğer gelişim alanları gibi çocukların anne babalarından destek almaları gereken bir gelişim alanıdır. Ayrıca cinsellik sadece cinsel ilişki bilgisinden ibaret değildir; cinsellik kız-erkek olmanın bilincine varmayı, vücudunu daha iyi tanımayı ve ilişkileri de içerir.

Cinsel konularda, kadın erkek ilişkileri hakkında konuşabilmek, kız veya erkek olmakla ilgili vücudumuzla ve vücudumuzdaki değişikliklerle ilgili bilgilenmektir.

Çocuklarımız cinsellikle ilgili bilgileri arkadaşlarından, dergilerden, televizyondan veya internetten öğrenebilirler. Ancak bu bilgiler kafalarını daha çok karıştırabilir.

Eğer anne babalar çocuklarıyla cinsellikle ilgili konuşmaz veya soruları cevaplamazsa çocuklar doğru bilgileri alamaz, anne babasıyla önemli bir konuda konuşamadığı için onlardan uzaklaşabilir.

Anne babanın çocuğuna verdiği eğitimle:

*Çocuk doğru bilgiler öğrenir. Farklı kişilerden aldıkları ve bazen de birbirleriyle çelişkili olabilecek bilgileri daha iyi anlar.

*Kadın veya erkek olmakla ilgili duyguları, değer ve tutumları öğrenir.

*Kendi bedeni üzerinde söz sahibi olabilir ve bedenini yabancılardan korumayı öğrenir.

*İstemediği şekilde yaklaşanlara “hayır”demeyi öğrenir.

*İstismar sayılabilecek ya da tehlikeli olabilecek durumları tanıyıp onlardan kaçınmayı öğrenir.