Çocuklara cinsel bilgilendirmenin yapılacağı en uygun zaman çocuğunuzun bu konularla ilgili soru sormaya başladığı zamandır. Ancak özellikle vücutlarında olabilecek değişiklikler hakkında bilgilendirmenin en geç 10 yaşına kadar yapılması yerinde olacaktır. 
Çocuklar bu konularla ilgili sorular sorabilirler. Çocuk soruyu hangi ebeveyne soruyorsa o cevaplamalıdır.
Bir başka önemli nokta is e çocukların cinsel kimlikleridir. Bu yaşta çocuklar artık cinsel kimliklerinin değişmeyeceğini bilirler. Bir kızın bedeni 9-10 yaşlarında değişmeye başlayabilir ve 16 yaşına kadar bu değişimler sürer. Ergenliğe giriş kızlarda 9-16 yaşları arasında, erkeklerde 11-16 yaşları arsındadır. Bu yaşlardan önce ve sonra olursa bir doktora danışılmalıdır.
ETKİNLİK 1:Cinsel Eğitim
Çocukların Cinsellikle İlgili Sorularının Cevaplanması
*Sorduğu sorular mutlaka cevaplanmalıdır.
*Yaşlarına uygun ve sordukları kadar cevaplanmalıdır.
*Doğru ve basit cevap verilmelidir.
*Anlayabileceği kelimeleri kullanın.
*Doğal ve rahat bir ifade tarzı içinde cevap verilmeli.
*Yardıma hazır olduğunuzu ona hissettirebilirsiniz.
*Ortam uygun değilse, bu konuyu daha sonra konuşmak üzere erteleyebilirsiniz. Ancak daha sonra bu konuyu mutlaka konuşun.
Anne babalar çocuklarının mahremiyetine saygı göstermelidir. 7-8 yaşındaki çocuğunuz için banyoda tuvalette gerekli önlemleri alıp, çocuğun kendisini nasıl yıkayacağını, tuvalet sonrası temizliği nasıl yapması gerektiğini ona öğretmelisiniz.
Özellikle 5 yaşından itibaren farklı cinsten kardeşlerin aynı odada kalmaları durumunda herkesin tek başına yatması için oda dolap veya paravan ile ayrılabilir. İlkokuldan itibaren aynı cinsiyette bile olsalar çocukları aynı yatakta yatırmamak gerekir.
Bazı çocuklar  ise küçük yaşlardan itibaren anne babalarının yataklarında yatmayı bir alışkanlık haline getirmiş olabilir. Birçok açıdan sakıncalı bir durumdur.
Çocukların farklı cinsiyette olmaları onları daha az veya daha çok değerli, akıllı yapmaz. Erkek çocuklar da kız çocukları da sevgiyi hak eder. 
Çoğu yerde erkek çocuklara kız çocuklarından daha çok fırsat veriliyor. Onların okuması, iş sahibi olması iş sahibi olması için fırsatlar ve kaynaklar yaratılırken kız çocuklarına bu fırsatlar daha az veriliyor.
Erkek çocuk ağladığı zaman"erkekler ağlamaz" kız çocukları için"kızlar çok gülmez" "erkekler çamaşır, bulaşık yıkamaz" diyerek farkında olmadan diyerek onları bastırma yoluna gidiyoruz. 
Unutmamak gerekir ki, erkek de olsa kız da olsa sizin davranışlarınızdan etkilenir. Sizin çocuğunuzla ana baba olarak kurmuş olduğunuz ilişkide, çocuğun cinsel kimliğini sağlıklı bir şekilde oluşturması, kabul edildiğini hissetmesi önemlidir.  
Bir anne babanın çocuklarıyla kurduğu ilişkinin kalitesi çocuklarının sağlıklı gelişmelerine büyük katkı sağlar. Arkalarında kendine güvenen, kendine inanan bir anne babalarının olduğunu hisseden çocuklar daha az hata yaparlar.