Hepimiz sevdiklerimize dokunmak isteriz. Aynı zamanda onların da bize dokunmasından hoşlanırız. Bir çocuğun büyümesi için gerekli en önemli gıdaların başında anne babası tarafından onlara verilen sevgi gıdasıdır. Çocuğun sevgi deposunu doldurmanın en etkili yolu da ona olan sevgimizi onu kucaklayarak ona hissettirmektir.
Peki ergenler kendilerine dokunulmasından hoşlanır mı?
Herkes gibi ergenler de kendilerine dokunulmasından hoşlanır. Fakat onlara dokunurken yeri ve zamanı iyi ayarlamak gerekir. Arkadaşlarının yanında ona dokunmanıza izin vermeyebilir. Bunun nedeni, bu davranışın arkadaşlarının yanında ona çocukça gelmesi ve onu küçültücü bir davranış olmasından kaynaklanmaktadır. Bağımsız olma isteği o anda sizden kaçmaya veya sizi itmeye neden olabilir. Burada yapılması gereken ergeni anlayıp onun bağımsızlık duygusuna saygı duymak olacaktır. Bununla birlikte okuldan yorgun gelen çocuğunuza gününün nasıl geçtiğini sorarken omzuna yapacağınız masaj da onu rahatlatabilir. Okuldaki başarısını sizinle paylaşmak isterken kendisine sarılmasından hoşlanacaktır.  İşte bu sırada ona duygusal sevgimizi hissettirerek onun sevgi deposuna sevgimizi akıtmış oluruz.
Ergen çocuklarımızın anne babalarının sevgisini hissetmeye gerçekten çok ihtiyaçları vardır. Biz de çocuklarımıza dokunmaya çalışırken tepki görüp üzülmek istemiyorsak, bu yeri ve zamanı iyi ayarlamak gerekiyor.
Bazı anne babalar ergen çocuklarıyla ilişkilerini sağlıklı tutmak için sürekli bilgi edinirler. Bu anne babalar çocuklarıyla iletişim kurarken çok dikkatli davranırlar. Onların bulundukları ruh hallerine göre hareket ederler. Onların davranışlarından kendilerine dokunmak isteyip istemediklerini hemen anlayabilirler. 
Ergenler için en uygun dokunma zamanı, başarılarını anne babalarıyla paylaşmak istedikleri andır. Onlara dokunmak için en uygun mekan kendi evimiz ve onunla yalnız kaldığımız andır. Ona yapılan yumuşak dokunuşlar, hafif masajlar onunla fiziksel temas için uygun davranışlardır. Ergen çocuğa uygun bir zamanda yapılan hafif bir dirsek vuruşu bile ona fiziksel temas için uygun bir davranış olabilir. 
Bizim hoşumuza gidiyor diye ona masaj yapmaya kalkışmayalım; çünkü o bundan hoşlanmıyor olabilir. Onun hoşuna giden dokunuşunu keşfedersek burada her iki taraf da mutlu olacak ve herkes kazanmış olacaktır. 
Ergen çocuğumuza, çocukken dokunduğumuz gibi ona dokunmaya kalkarsak o anda bizden kaçmak isteyebilir. Bu davranış onun bağımsızlık isteğinden kaynaklanmaktadır. Bir ergenin en önemli iteği bağımsız olma isteğidir. 
Hepimiz nasıl hata yapıyorsak ergen çocuklarımız da hata yapacaktır. Ergenin hatalı davranışını düzeltmeye çalışırken onun omzuna hafif bir dokunuşla bunu ona anlatmak çözümü daha da kolaylaştıracaktır.
Ergene doğru yerde doğru zamanlarda yapılan fiziksel temaslar onu derinliklerine kadar işler. Bu sayede onun duygusal sevgi ihtiyacı karşılanırken, sevgi deposu da dolmuş olur. 
Sağlıcakla kalın…