Çocuk gelişim uzmanları 2-2,5 yaşındayken tuvalet eğitimine başlamak gerektiğini söylemektedirler. Uzmanlar, çocuklarda tuvalet eğitiminin önemli olduğunu ve anne babaların şu hususlara dikkat etmeleri gerektiğini belirtmektedirler: Çocukların çişini kontrol edebilmesi için hem organlarının gelişimini tamamlaması hem de zihinsel açıdan olgunluk kazanması gerekir. Bu nedenle 2-2,5 yaş öncesinde zorlanmamalı. Tuvalete giderken"şimdi çişim geldi tuvalete gidiyorum"diyerek düşünmesine yol açabiliriz. Oyuncak bebek üzerinde tuvaletini yapması canlandırılarak gösterilerek hazırlanması sağlanabilir. Çocuğun tuvaletini rahat ve düşme korkusu yaşamadan yapabilmesi için ortam hazırlamak gerekir. Tuvalet eğitimine başlandığında bez tamamen terk edilmelidir. Belirli aralıklarla tuvalete oturtulur. Oturma aralığı çocuğun gün içindeki faaliyetlerine göre ayarlanabilir. Kazayla altına yaptığı zamanlarda(eğitim tamamlanana kadar gece ve gündüz kaçırabilir.) utandırıcı ifadelerden kaçınmalıdır. Tuvalet sonrası temizlik alışkanlığını da öğretmek gerekir. Tuvalette her zaman yeterince sabun ve suyun bulunması önemlidir. Çocuk tuvalet eğitimini kazanana kadar düzenli uygulanmalıdır.
    Alt Islatma Sorunu:
Çocuklar 4-5 yaşlarına geldiklerinde tuvalet kontrolünü tam olarak kazanabilirler. Büyük yaşlarda görülen bir problemdir.
    1.Fizyolojik: 
Böyle durumlarda doktor(ürolog) tedavisi gerekir.
2.Psikolojik:
*Çocuk yaşamında mutlu olmadığı bir şeyden dolayı altına kaçrıyor olabilir.
*Kardeş kıskançlığı
*Çocuğun ihmal edilmesi
*Ev ortamındaki huzursuzluklar
3. Çocuğun uykusunun ağır olması veya oyuna dalması gibi sebepler altını ıslatma nedeni olabilir.
    Altını Islatma Sorununu Çözmede Ailenin Rolü:
*Bu yaştaki çocuk altına kaçırdığı için kendi de tedirgindir. Önce kendisiyle konuşulup birlikte çözüm bulmaya çalışılmalıdır.
*Evdeki diğer bireylerle konuşarak çocuğun bu sorununu çözmek için yardımcı olmalarını istemeliyiz.
*Yatmadan bir saat önce sulu gıdaları kesmeliyiz.
*Oyuna başlamadan önce veya yatmadan önce tuvaletini yaptırmalıyız.
*11 "1" Gündüz ve geceleri düzenli aralıklarla tuvalete gitmesini sağlayabiliriz.
*Çocuğun yatış saati düzenli olmalı ki düzenli aralıklarla kaldırılıp tuvalete gidebilsin.
*Çocuğun altına bez ya da naylon sermemeliyiz.
*5-6 yaşındaki çocuk altını ıslatıyorsa çocuk uyanıkken ıslak pijamalarını ve çarşaflarını değiştirerek kuru giysileri giymesi sağlanmalıdır.
*5-6 yaşındaki çocuğunuz tüm bunları yapmanıza rağmen altına kaçırmaya devam ederse doktora götürülmelidir.