Çocuğun toplumsallaşmasında okullar önemli bir görev üstlenmiştir. Aileler şehir yaşamına girerken önceki kültürleriyle birlikte gelmişlerdir. Anne baba iş hayatına devam ederken kendi kültürlerini de muhafaza etmek ister; ancak çocuklar okullardan aldığı eğitimle farklı bir kültür şekillenmeye başlar. Bazı aileler, çocuklarının okul eğitimine başlamalarıyla birlikte, okulun kazandırdığı davranışlarla çatışma içine girebilir.
Çocuklar önceleri anne babalardan çok şey öğrenirken, artık aileler çocuklarından çok şey öğrenir hale geldi. Çocukların öğrendiklerini hayata geçirmek istemeleriyle bazı ailelerin çocuklarıyla ilişkilerinde sıkıntılar 
yaşamasına neden olur.
Bir ailede kaç kişi varsa, her birinin ayrı kimliği vardır. Anne babaların kimlikleri nasıl birbirinden farklıysa aynı anne babadan dünyaya gelen çocukların kimlikleri de birbirinden farklı olabilir. 
Bazı anne babalar kendi çocukları da kendileri gibi olsun diye onların kendi kimliklerini ortaya koymalarına yasak getirir. Bir anne baba çocuklarını kendileri dünyaya getirdiği için çocuklar kendilerine ait olsa da onların kimliklerinin sahibi olamaz. Çocuklarının farklı kimlik özelliklerine sahip olabileceğinin bilincinde olan aileler onların sergilemiş oldukları davranışları daha çabuk kabullenirken, bu davranışın altındaki nedenleri de anlamaya çalışarak çocuklarına yardımcı olmaya çalışır.
Çocukların gelişimlerini sağlıklı devam edebilmesi için onlarla sağlıklı ilişkiler geliştirmek gerekir. Ailesiyle sağlıklı iletişim içinde olan çocuklar ailesine daha çok bağlanır. Çoğu şeyini ailesiyle paylaşarak zaman zaman onların yardımına başvurur. Çocuğun arkasında ona güven veren bir ailesinin olduğunu hissetmesi, toplumla sağlıklı ilişkiler geliştirmesine de katkı sağlar.
Anne babalar, çocuklarıyla sıkıntılar yaşamamaları için kendileri de değişim konusunda bilgilenmelidir. Bu konuyla ilgili kitaplar okumalı, düzenlenen seminerlere katılarak kendini yenilemek için çaba harcamalıdır. Böyle bir değişim gerçekleştiren anne babalar çocuklarıyla daha sağlıklı ilişkiler geliştirirler.