Çocuğu anlamak ve ona toplumsal süreçte rahat bir yaşam sağlamak için, çocuğun cinsiyeti, çocuk sıralamasındaki yeri, anne-çocuk ilişkisi, baba-çocuk ilişkisi, çocuk-arkadaş ilişkisi sağlıklı aile olabilmede önemli etkenlerdendir.
Anne babanın çocukla sağlıklı ilişkiler geliştirebilmesi için önce kendi aralarındaki ilişkileri  gözden geçirerek ona örnek davranışlar sergilemeleri gerekmektedir. Anne ile baba arasındaki ilişkiler çocuğa olumlu veya olumsuz yansır. Anne babanın birbirlerine karşı tutum ve davranışları birbirleriyle uyumlu ise çocuğa yansıması da olumlu olur; uyumsuzluk varsa ona yansıması da olumsuz olur.
Anne babanın birbirlerine karşı davranışlarındaki sıcaklık, hoşgörü kendi çocuklarını da olumlu yönden etkilediğinden onların toplumsal ilişkilerinin de sağlıklı gelişmesine yardımcı olur. Ailesinden yeteri kadar sevgi, ilgi, destek gören çocuk kendini daha güvende hissederek, ilerideki yaşamında da bunların olumlu etkisini görür.
Araştırmalar çocuktaki davranış bozukluğunun altında yatan en büyük nedenin anne baba arasındaki sağlıksız ilişkilerden kaynaklandığını göstermektedir. Bir anne çocuğunun hatalı davranışından dolayı ona şiddet uyguluyorsa bunun altında yatan asıl nedenin annenin babayla ilişkilerindeki uyumsuzluğundan kaynaklandığı ve babadan hırsını alamayan annenin çocuğa yöneldiği görülmektedir.
  Çocuklar anne babaları arasındaki ilişkilere çok dikkat ederler. Nasıl ki bir kamera, 
önündeki tüm görüntüleri içine alıyorsa, çocuk 
da benzer şekilde her davranışı içine alır. Anne babaların çocuklarıyla sağlıklı ilişkiler geliştirebilmeleri için onlara örnek davranışlar sergileyerek, onların sorunlarıyla yakından ilgilenerek tutarlı davranışlar sergilediklerini onlara hissettirmeleri gerekmektedir. Çocuklarımızla gerçek sağlıklı bir iletişim istiyorsak, ki bunu hepimiz isteriz, onları dinlemeliyiz ve her şeyden önemlisi de onları anlamalıyız.
Çocukların sorunları olduğunda onları dinlemek ve onları anlamak bile onları rahatlatır.Çünkü bir çocuğun karşısında onu dinleyen birinin olması bile onun sorun çözme becerisine büyük katkı sağlar. Çocuğunu dinleyip anlayan bir anne baba ona güven ortamını sunmuş olur.
Çocukların anlatacakları çok şeyleri vardır. Onlar bizlere bunları anlatsınlar, bu fırsatı onlara sunalım. Biz bu fırsatı onlara sunmazsak onlar da kendilerini dinleyecek, anlayacak birilerini ararlar.