Karapınar Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ve Hadim Halk Eğitim Merkezi ortaklığı ile “Yetişkin Öğretiminde de Birleşiyoruz”  ERASMUS projesi kapsamında 17-24 NİSAN 2016 tarihlerinde gözlem ve incelemelerde bulunmak üzere ikinci hareketliliğimiz olan Almanya’nın Duisburgşehrindeydik…Edindiğimiz bilgilere ve yaptığımız gözlemlere göre Duisburg, Ren ve Ruhr ırmaklarının birleştiği bir noktada bulunan, yaklaşık 550.000 nüfusa sahip ekonomisinin demir çelik sanayisine bağlı bir şehirdir. Yaklaşık 150.000 yabancı kökenli insanın  yaşadığı bu şehirde 60.000den fazla da Türk yaşamaktadır.

Federal Alman Anayasası, devletin yükümlülüklerini eyaletlere devrettiği için eğitim sisteminin yönetimi ve düzenlemesi eyaletlerin sorumluluğundadır. Esas itibariyle ilk ve ortaöğretim  okulları yerel yönetimlere, yüksekokullar ise eyalet yönetimine bağlıdır. İlkokul 4. sınıfa, ortaokul 10.sınıfa, lise eyaletlere göre 12. 13.sınıfa kadar…Üniversiteye not ortalamasına göre sınavsız geçiş yapılmaktadır… Temel eğitim 6- 15 yaş arası öğrencilerin devam ettiği zorunlu ve parasız okul dönemidir. Yabancı kökenliler de olmak üzere Almanya’da yaşayan her çocuk temel eğitim için 9 yıl okula devam etmek zorundadır. Öğrenciler ilkokul 4.sınıftan sonra başarı ve yeteneklerine göre çeşitli okullara  yerleştirilirler. Başarı düzeyi düşük olan öğrenciler, genel kültür ve mesleklere hazırlama derslerinin verildiği Hauptschule okuluna; ilkokulda başarı düzeyi orta olanlar, mezunlarının mesleki eğitim veren bir üst öğretim kurumu olan Realschuleadlı okula; ilköğretimde; yüksek öğrenim yapabilecek seviyede bulunan öğrenciler ise Gymnasium okuluna yönlendirilir.Öğretmenler genellikle eyalet tarafından istihdam edilir ve kanunlara göre devlet memuru statüsüne sahiptir. 

Yetişkin eğitimiyle ilgili gözlem ve incelemeler yaptığımız kurum Werkkiste’de Almanya’daki sistem hakkında bilgi sahibi olduk.Almanya’da okuldan ya da üniversiteden sonra da eğitim almaya devam etmenin birçok yolu vardır.Yetişkinlere yönelik eğitim çerçevesinde okul, meslek eğitimi veya yüksek okul dışında da genel yeterlikler veya okul diplomaları edinilebilmek için  gündüz ya da gece kursları bulunmaktadır. İleri düzeyde mesleki eğitim söz konusu olduğunda Federal İş Bulma Ajansı yönlendirme yapmaktadır. Almanya genelinde Halk Eğitim Merkezleri dil ve bilgisayar kurslarından sağlık seçeneklerine kadar uzanan çok geniş bir yelpazede ileri düzeyde eğitim seçenekleri bulunmakla birlikte bunlar ücretlidir.

Eğitimci arkadaşlarımızla 17-24 Nisan tarihleri arasında verimli bir eğitim programı geçirdiğimizi düşünüyoruz. Bulunduğumuz şehirde Türk nüfusunun fazla olması, iş yerlerinin önündeki Türkçe levhalar, yoldan geçen insanların Türkçe konuşmaları kendimizi Türkiye’nin herhangi bir ilinde hissetmemizi sağlamıştı. Deyim yerindeyse “Almanya’daki Türkiye”de gibiydik…Yaklaşık on yıldır Alman devleti Türklerin kendi ülkelerine olan katkılarını önemsemeye başlamıştır. Bunun en önemli nedeni Almanya’nın Avrupa Birliği üyeliğinden sonra buraya gelen göçmen ve mültecilerin çalışmamaları ve ülkeye karşı olumsuz tutumlarıdır.Çoğu burada doğup büyümüş Türkler, ekmeklerini kazandıkları Alman devletine vergilerini veriyor, buranın yasalarına göre kendilerini disipline ediyor. Yalnız, Türkiye hasretini dile getirmeden de edemiyorlar. Gidilen yerlerde bizleri  karşılayan kurum temsilcilerinin sıcaklığı ve güler yüzü tarafımızdan memnuniyetle karşılanmıştır.

Projenin Almanya hareketliliğinin hazırlık aşamasında ve başarılı geçmesinde büyük çaba gösteren  Karapınar Halk Eğitim Merkezi adına Ahmet Aydınbelge'ye, Ahmet İçalan ve İbrahim Harmancı’ya; Hadim Halk Eğitim adına Metin Çiftçi’ye; proje ekibinin üyelerine, ev sahipliğinden dolayı Almanya’daki eğitim kurumumuz Werkkiste’ye teşekkür ederiz. Ayrıca Ramazan Erdoğan ve Basri Erdoğan kardeşlerin her an yanımızda olup bizlere rehberlik etmeleri, bizlerle birlikte koşturmaları, barınma ve yemek ihtiyaçlarımızın giderilmesinde gösterdikleri çabalar “Yetişkin Öğretiminde de Birleşiyoruz” projesinin kalitesine ayrıca katkı sağlamıştır, kendilerine teşekkür ederiz..