Bireylerin, içinde yaşadığı ailesi için ne kadar önemli olduğunun bilincine varması ve onu hissetmesi gerekir. Bu duygulara sahip bir aile ortamında ilişkilerini sürdürenler, kendilerinin aileleri için önemli olduklarının farkında olurlar.

Tüm Bireyler Değerlidir: Kendine değer veren insanlar, toplumsal ilişkilerinde uyumlu olanlardan çıkar. Ailesi için ne kadar değerli olduğunu hissedenler, başkalarıyla ilişkilerinde de aynı davranışı gösterirler. Değerli olma duygusu; insanı daha hayat dolu, daha sağlıklı, kararlarını uygulamaktan korkmayan ve hepsinden daha önemlisi onun daha mutlu bir kişi olmasını sağlar.

İnsanın değerli olma duygusu güçlendikçe toplumsal hayattaki ilişkilerinde göstereceği cesaret daha da kuvvetlenir. Anne babalar, çocuklarına kendi aileleri için ne kadar değerli olduklarını hissettirdiklerinde, onlara olumlu davranışları kazandırmada zorluk çekmezler. Anne babaların birbirleriyle, çocukların da anne

babalarıyla olan ilişkileri; kendilerinin onlar için ne kadar değerli veya değersiz bir birey olduklarını hissetmelerini sağlar.

Annenin veya babanın birbirlerini küçümseyici tavırları; birbirlerine saygısız davranmaları aile ilişkilerini olumsuz etkiler. Aynı şekilde anne babanın, çocuklara ilgisiz kalması ve sevgi göstermemesi, çocukların da kendilerini ailenin değersiz bir üyesi olduklarını hissetmelerine neden olur. Günümüzdeki yasadışı örgütlere ve suç çetelerine bakıldığında, bunlara üye olanların çoğunun, çocukluğunda aileleri tarafından onlara değer verilmediği gözlenmektedir. Araştırmalar sürekli dışlanan, baskı ve şiddet gören bu çocukların bu örgütlere katılınca ellerine silah verilmesiyle kendilerini değerli hissettiklerini ortaya koymaktadır.

Anne babalar kendi aralarındaki ilişkilerini düzenlerken “Çocuklarımıza daha iyi bir model nasıl olabilirim?” sorusunu kendilerine sorduklarında ailenin sağlığını korumak, çocuklarla ilişkilerini düzenlemek daha kolay olur. Böylece herkes, ailesi için ne kadar değerli olduğunu hisseder.

Anne babaların, ailesi için önemli olduklarını hissetmeleri, kendi aralarındaki ilişkileri daha sağlıklı hale getirir. Eşlerin, kendilerinin değerli olduklarını hissetmeleri ailenin mutluluğu için çok önemlidir. Birbirlerine değer veren anne babaların çocukları da bu ortamda daha sağlıklı büyür. Çocuklar da anne babaları için kendilerinin ne kadar önemli olduğunu hisseder ve

daha mutlu olur. Aile bireylerinin birbirlerine verdikleri değerle, bu duygu doyumuna ulaşan çocuklar toplumla sağlıklı ilişkiler kurar ve daha başarılı olur.